Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекорден брой изборни секции и в Албания – 5

Изборната секция в Дуръс

Една секция повече имат на разположение българските граждани в Албания, в сравнение с последния предсрочен вот през ноември. „Днес е приятен слънчев ден и секциите откриха изборния ден в указаното време. Процесът протича съвсем нормално, обичайно за страната“, посочи пред Радио България посланикът ни в Тирана Момчил Райчевски.

"В Албания има 5 избирателни секции – интересен факт, тъй като доскоро беше само в Тирана. На изборите миналото лято се разкриха три нови секции в Елбасан, Кукъс и Корча, а от тази година имаме разкрита секция и в Дуръс. Това е удобно за хората, тъй като знаете, че избирателните секции извън тези, в които е имало над 100 гласували предишния път, се сформират при условие, че има достатъчно на брой заявили желание. И по тази причина хората в Дуръс, които би трябвало да пътуват до Тирана, или до Елбасан, което е 50-тина минути с автомобил, са предпочели да се разкрие секция при тях за по-голямо удобство. Това е радостно, тъй като показва, че за българските граждани, които живеят и пребивават тук, изборите представляват интерес и те са активни."

Изборната секция в Тирана

Посланик Райчевски посочи, че към момента близо половината от гласувалите са с декларации, т.е. това може да са пътуващи хора, които в момента се намират в Албания. Макар и туристическият сезон в адриатическата държава да е в края си, български туристи има и те също могат да гласуват на място. По различни информации, българите в тази балканска държава са близо 50 хиляди души. През следващата година се очаква да се проведе и националното преброяване в Албания, което да посочи нови данни в тази насока.

До момента не са отчетени случаи, в които граждани да се опитват да гласуват с документи с изтекъл срок. „Но дори и да има нещо, комисиите са опитни и ще реагират съобразно обстоятелствата“, увери ни посланикът.

Гласоподавателите в Албания упражняват правото си на вот с хартиени бюлетини, но няма опасения за проблеми при отчитането на вота:

Изборната секция в Елбасан

"Ако трябва да сме почтени към хората, които тук доброволно подпомагат изборния процес - повечето от тях са местни лица (има и служители на посолството, има и командировани от България, за да помогнат) - за тях винаги е затруднение, че на следващия ден са на работа. И когато се наложи да се изчакват до късно резултатите, потвърждението от България - това създава неудобства. Сега не очаквам затруднение, защото има пет секции, което означава, че повечето гласове ще бъдат равномерно разпределени и би трябвало комисиите, които имат пит и от предишни избори, успешно и бързо да си свършат работата, при внимание да не допуснат техническа грешка в изписването."

Изборната секция в Корча

По думите на дипломата, към момента няма подчертан интерес от албанските медии към предсрочните избори в страната ни. „Нормален интерес към съседна държава от региона, която е партньор в НАТО и по линия на ЕС. Не се коментира нещо по-специално. Вероятно по-големи реакции ще има след като излязат резултатите.“

Целия разговор с посланик Момчил Райчевски може да чуете тук:

Снимки: Предоставени от Посолството на България в Тирана


По публикацията работи: Михаил Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Илюстративно изображение

Диктовка по български език – за рождения ден на българското училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в Атина

С диктовка, посветена на 24 май, ще започнат честванията на 20-ата годишнина от създаването на българското неделно училище "Св.Св.Кирил и Методий" в Атина, Гърция. Диктовката ще се проведе на 10 май от 18:00 часа в сградата на школото на ул...

публикувано на 26.04.24 в 01:05
Булчиза е с голям туристически потенциал

Българска помощ за развитие на туризма в албанската община Булчиза

Проект, финансиран от България, ще повишава капацитета на служителите в администрацията на Община Булчиза, Източна Албания за развитието на селския и планинския туризъм в региона, в който живее и немалка част от българското национално малцинство в..

публикувано на 25.04.24 в 20:10

Ученици от Оксфорд направиха филм за цар Фердинанд

Ученици от Българско училище "Слово" в Оксфорд направиха видеофилм за цар Фердинанд като част от проект по Националната програма на МОН "Неразказаните истории на българите". Учениците от 8-ми клас се превърнаха в истински изследователи и..

публикувано на 25.04.24 в 19:10