Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Поздрав за българските учители в страната и чужбина

Снимка: АБУЧ

„Колеги в България, колеги отвъд България,
сеячи на знания и борци в изпитания!
Честит да ни е Денят на Учителя!“

Това написаха от Управителния съвет на Асоциацията на българските училища в чужбина /АБУЧ/ по повод Международния ден на учителя, който по инициатива на ЮНЕСКО се чества в над 100 държави по света.

257 са българските училища в чужбина, подпомогнати от българското Министерство на образованието и науката за учебната 2022/23 година. Но с филиалите, които много от тях имат в различни населени места, на практика училищата са много повече и във всички тях работят вдъхновени учители, които поддържат жива връзката с България и родния език на децата, живеещи извън пределите на страната ни.

"Да си учител е призвание и обществото разчита на всички Вас да възпитавате поколения, които да възпроизведат добри хора и граждани", написа министърът на образованието и науката Сашо Пенов по повод празника на учителите.

"Да работиш за децата на България е висока отговорност и мисия, която не може да се сравни с нищо друго", посочи и Ваня Кастрева, началник на Регионалното управление на образованието в София, пред Мемориала на българския учител на площад "Гарибалди" в София, където празникът беше отбелязан с тържествено поднасяне на цветя.

Съставил: Елена Каркаланова


По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:

Още от категорията

Обжалват закон срещу българските сдружения в Северна Македония

Сдружението за македонско-българско приятелство в Скопие внесе жалба в Конституционния съд на Северна Македония срещу промените в Закона за сдруженията и фондациите. Поправките забраняват основаването и регистрирането на организации с имена на лица..

публикувано на 07.12.22 в 10:17

Президентът се срещна с представители на българите в Албания

България прави много и работи на най-високо политическо ниво с албанските власти по въпросите на българското национално малцинство, каза президентът Румен Радев на среща в българското посолство в Тирана с представители на местните българи...

публикувано на 06.12.22 в 10:18

Българската общност в Истанбул ще се финансира от екзархийски имот

В истанбулския квартал "Шишли", недалеч от българската екзархия, се строи на терен, който е собственост на българската православна общност. Имотът е върнат от турското правителство преди 10 години и се оценява на около 500 млн. долара...

публикувано на 05.12.22 в 13:57