Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев: Ще работя срещу въвличането на България във войната

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Таван на цените на газа е тема, която само се дискутира в момента. Лидерите препоръчаха на ЕК за следващия съвет на 20 октомври да предложи стъпки, така че да бъдат овладени цените, да има реформа на европейския пазар за газ", каза пред журналисти президентът Румен Радев в Прага, коментирайки дебатите на неформалното заседание на Европейския съвет, в което той участва.

По повод вътрешнополитическата ситуация и отказа на "Продължаваме промяната" да подкрепи правителство на ГЕРБ и да участва в консултации с него, Радев заяви, че ще даде на партиите достатъчно време, за да обсъдят приоритетите, около които да се обединят, за да излъчат управленско мнозинство и правителство. Президентът подчерта, че очаква те да не забравят, че на първо място са интересите на българските граждани."Изключително важно е да има парламент, защото нашият конституционен модел се основава върху парламента", каза още той.

Попитан защо е отказал да подпише декларацията на лидерите от Централна и Източна Европа за присъединяване на Украйна в НАТО, Радев отговори, че не е подписал с пълна убеденост, "защото това сега означава война НАТО – Русия". "Аз ще продължа да бъда отговорен към българските граждани и като президент и върховен главнокомандващ ще работя срещу въвличането на България във войната. Политици, които тласкат България към война, дължат отговор на българите чии интереси обслужват", посочи президентът. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчева и гореща неделя с температури до 39°

През нощта над по-голямата част от страната ще бъде предимно ясно. В неделя, 23 юни, ще бъде предимно слънчево и горещо. След обяд над планинските райони главно в Западна България ще има временни увеличения на облачността и на отделни места ще превали и..

публикувано на 22.06.24 в 19:05
Таратор

Българската кухня влезе в топ 15 на Европа

Българската кухня е класирана на 14-то място от всички национални кухни в Европа в престижната класация на специализирания кулинарен сайт TasteAtlas, предаде БНР Варна. Класацията се прави всяка година на база оценката от страна на потребителите на..

публикувано на 22.06.24 в 17:11

"Чукан боб с коприва и хоро се извива" в Черни Осъм

Шестият кулинарно-фолклорен фестивал "Чукан боб с коприва и хоро се извива" в троянското село Черни Осъм събра множество любители на фолклора и традиционните ястия от цялата страна, предаде БТА. Организатор на събитието е местното читалище „Знание – 1906..

публикувано на 22.06.24 в 15:27