Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Кремъл замеси и България във взрива на Кримския мост

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Русия Владимир Путин определи взрива на Кримския мост като терористичен атентат на украинските служби. Ръководителят на руския следствен комитет Александър Бастрикин заяви, че в атентата са замесени руски граждани и чужди държави. В Кремъл Бастрикин каза, че те са установили маршрута на камиона взривен на моста. Машината е тръгнала от България с ферибот до Грузия и през Армения, Северна Осетия и Краснодарския край е стигнала до моста.

След като обявиха, че движението по моста е възстановено руските власти признаха, че това се отнася само за леките коли, а тепърва предстои ремонт на съоръжението.

Като отмъщение за атаката срещу моста, руската армия продължава ракетните удари срещу цивилни украински цели. От неделя се чуват изстрели и на противовъздушната отбрана над Киев. Властите в столицата съобщиха за ракетни удари в понеделник сутринта срещу цивилни цели в Шевченковски район на Киев. Отново са атакувани и градовете Запорожие и Днепър.

Няма нови разузнавателни данни или доказателства, че Путин е решил да използва ядрено оръжие, заяви пред АВС съветникът по националната сигурност в Белия дом Джон Кърби. Той отбеляза, че САЩ биха искали бързо уреждане на конфликта по дипломатически път, но Москва възпира началото на преговорите.

"Постоянният тероризъм срещу гражданското население е очевиден отказ на Русия за истински преговори", коментира в своето поредно телевизионно обръщение украинският президент Володимир Зеленски.

Еврокомисията разработва директива за арест на замразените руски активи в ЕС, за да бъдат използвани за следвоенното възстановяване на Украйна, съобщи агенция Bloomberg.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Лекторатите по българистика имат важна роля за "запалване" на интереса към България по света

Над 30 българисти от единайсет страни се събраха на двудневен форум в София и Пловдив, посветен на кирилицата, за да представят последните си достижения в изследването на Кирило-Методиевото дело и да напомнят, че българската средновековна култура е..

публикувано на 28.06.24 в 11:30
Доц. Росен Калпачки

България е сред страните с най-много жертви на инсулти в ЕС

В България умиращите от инсулт са четири пъти повече, в сравнение с останалите държави в ЕС, сочи доклад на Европейската комисия от 2021г. През 2023 г. в страната ни са регистрирани 45 хиляди пациенти с инсулт, от които над 5500 са починали..

публикувано на 27.06.24 в 19:58

България беше представена на изложение за висше образование в Япония

Български висши училища се включиха в проведеното в Япония Изложение за висше образование в ЕС, което се проведе на 15 и 16 юни 2024 г. в Токио и Киото. Сред образователните институции от 20 държави-членки на ЕС бяха Медицинският университет в..

публикувано на 27.06.24 в 17:35