Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

НАТО и Г-7 ще продължат да подкрепят Украйна

Снимка: REUTERS

Съюзниците на Украйна ще я подкрепят финансово, военно и дипломатически докато е необходимо в отговор на агресията на Русия, се казва в изявление на групата Г-7. На видеоконфорентна среща с украинския президент Володимир Зеленски лидерите на Великобритания, САЩ, Франция, Германия, Япония, Канада и Италия потвърдиха, че "Украйна се нуждае да защити своя суверенитет и териториална цялост." Г-7 предупреди Москва, че всякакви атаки срещу западната инфраструктура ще бъдат посрещнати с "единен и решителен отговор", предава REUTERS. Зеленски е поискал западните страни да предоставят на Киев средства за противовъздушна отбрана и да изпратят наблюдатели по границата с Беларус, защото Москва се опитва "директно да въвлече Беларус" във войната.

В интервю за държавната телевизия 1tv.ru руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви, че Москва е принципно готова за мирни преговори с Вашингтон по украинската криза. Но не уточни при какви условия ще стане това и подчерта, че не са получили от САЩ никакви сериозни предложения.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че "няма намерение" да се среща с Владимир Путин на срещата на Г-20 през ноември в Индонезия, но добави, че "зависи", по-специално дали руският президент ще дойде при него и ще поиска да обсъди съдбата на задържаната в руски затвор американска баскетболистка, Бритни Гринър. Войната твърде се проточи и трябва да я завърши, този който я започна, каза Байдън, цитиран от AFP.

Пред CNN Байдън заяви, че “Путин е един рационален човек, който очевидно грешно прецени ситуацията“ в Украйна. Той изрази съмнение, че Кремъл ще използва ядрено оръжие срещу Украйна, но подчерта, че самото говорене за тази възможност е дестабилизиращо и безотговорно. Президентът на САЩ отказа да коментира какъв може да е отговора на Вашингтон при използването на руско ядрено оръжие, но каза, че в Пентагона имат план за подобен непредвиден случай.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Костенурка на разходка в Осоговската планина

Отбелязваме Световния ден на костенурката

На 23 май отбелязваме Световния ден на костенурката – най-застрашената група гръбначни животни на земята. В България живеят само два от общо 58 вида сухоземни костенурки . Те са защитени от Закона за биологичното разнообразие и търговията с тях,..

публикувано на 23.05.24 в 12:59

За какво служи и кой се нуждае от Виза тип А?

В серия от материали ще ви разкажем за визите, които са необходими за престой и транзит през България , както и гражданите на кои страни се нуждаят от тях. Както е известно, от 31 март 2024 г. България е част от Шенгенското пространство по въздух и..

публикувано на 23.05.24 в 09:45

Националната библиотека посреща патронния си празник с визуален разказ за буквите

Прожекция на 3D мапинг, част от проекта "Скритите букви", ще украси фасадата на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" на 23 май. Събитието е посветено на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и..

публикувано на 23.05.24 в 06:35