Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нажежена политическа атмосфера седмица преди началото на новия парламент

Снимка: БГНЕС

48-ото Народно събрание ще се събере на първото си заседание на 19 октомври. След като държавният глава подписа указа за свикването му, се очерта и първата разделителна линия между парламентарно представените партии. Напрежението беше породено от въпроса, дали редом с останалите посланици на откриването на първото заседание трябва да бъде поканена и руската посланичка.

Предложението посланикът на Руската федерация Елеонора Митрофанова да не бъде сред поканените официални лица при откриване на работата на парламента направиха от "Демократична България", които обявиха също, че веднага след свикването на парламента ще внесат проект за решение за изпращане на военно-техническа помощ за Украйна. В подкрепа се обявиха от "Продължаваме промяната“, а по-късно и от първата по численост политическа сила ГЕРБ. Против са БСП и "Възраждане", а представителите на останалите формации  не обявиха позиция. Как ще постъпи протоколът на НС предстои да разберем, но въпросът в този момент е доколко този „мини скандал“ е показателен за някои бъдещи решения на новия парламент, като например дали ще бъде събрано мнозинство в подкрепа на решение за изпращане на военна помощ за Украйна.

„Това би било възможно, ако някоя от провъзгласилите се за евроатлантически партии не се изметне“, посочи в интервю за БНР Георг Георгиев, бивш зам.-министър на външните работи и бъдещ депутат в 48-то НС. „В момента всяка секунда, в която няма правителство и не се работи за разрешаване на кризите, е загубена за държавата, смята той, но допълни, че е трудно предвидимо как ще се развият разговорите по съставяне на кабинет. Доколко ГЕРБ като първа политическа сила, при която ще отиде и първият проучвателен мандат за съставяне на правителство, би бойкотирала втория и третия?

„ГЕРБ никога не е бойкотирал. В тази ситуация нека първо да дойдем до първия мандат, и тогава да коментираме втория и третия. Политическите страсти са толкова нажежени, че трудно може да се предвиди какво ще се случи. Много се надяваме, че политическите партии ще проявят необходимата далновидност, разум и мисъл за хората, за това да не са подчинени само на собствените си страсти. Ако се наложи да отиваме на нови, пети по ред избори, това ще бъде толкова фрустриращо за всички в зимните месеци. ГЕРБ ще направи всичко по силите си да състави правителство, но с 67 депутати няма как да бъде подкрепено правителство в зала. Нека да има не политиканстване, а ум и някакво чувство от страна на политическата класа, че в крайна сметка е избрана за това – да върне стабилността в тази държава и да работи в нейните интереси, т.е. да състави правителство, което да представлява държавния интерес."

Необходимостта от стабилно управление на България е особено явна на фона на международната обстановка и задълбочаващото се напрежение между Русия и западния свят. Името на страната ни беше споменато като точка по пътя на камиона, взривил Кримския мост.

По темата се активизираха службите и прокуратурата, а служебният кабинет опроверга твърдението като декларира, че камионът – бомба никога не  е бил в България.

„Страната ни по никакъв начин не трябваше да се ангажира, освен да каже, че всичко, което излиза от Москва трябва да бъде игнорирано“, отбеляза Велизар Шаламанов, бивш министър на отбраната и експерт по въпросите на националната сигурност. В интервю за БНР той допусна, че по казуса с камиона българските служби са получили секретна информация от Москва и предупреди, че ако това е  факт, то „може да е доста страшно за нашата национална сигурност“. Той упрекна президента Румен Радев, че целенасочено е проточил във времето свикването на първото заседание на Народното събрание.

Стремежът на президента да ограничи ролята на парламента чрез отлагане на свикването му и скандализирането на първото заседание чрез предложението на администрацията да бъде поканена посланик Митрофанова вече е сериозен проблем. Той създава обстановка, в която по-трудно ще се водят смислени дебати. Администрацията на парламента, както и цялата администрация в страната в момента се управлява от президента на Република България по силата на служебното правителство и връзки, наследени от партиите , които издигнаха президента. Важното е че президентът ще свика парламента при едно вече създадено напрежение. Но аз съм уверен, че именно по темата военна помощ за Украйна и заместваща техника, която да запълни дефицитите в украинската армия от нашите съюзници ще се постигне мнозинство, което е базирано на разума и отговорността към България и българските граждани. И това наистина може да промени хода на събитията в парламента.“

Съставил: Елена Каркаланова /по интервюта на Силвия Великова, БНР “Хоризонт“/

Снимки: БГНЕС-архив

По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

“Медиана”: ГЕРБ води с 12% пред “Възраждане”, трето е ДПС

Три седмици преди изборите за национален и за европейски парламент ГЕРБ води с 27,5% пред “Възраждане” с 15,7% и ДПС с 14,2%, според социологическо изследване на агенция “Медиана”. Проучването е проведено между 12 и 18 май 2024 г. с 978 души чрез пряко..

публикувано на 19.05.24 в 09:46
Хилари Клинтън

Българските жени са по-добре представени в НС и корпоративния сектор от много страни по света

България изпреварва много от държавите по света по представителство на жените в парламента, както и на високи позиции в корпоративния сектор, заяви бившият американски секретар Хилари Клинтън на специална среща на Clinton Global Initiative в София...

публикувано на 19.05.24 в 09:06
Румен Радев

Румен Радев: На тези и на следващите избори ще избираме между войната и мира

Неприемливо е продължаването на войната в Украйна и невъзможната победа над Русия да се представят като единствено възможен изход, заяви пред журналисти в Ямбол президентът Румен Радев. По думите му, всеки ден от войната е пагубен и той се отразява..

публикувано на 18.05.24 в 14:09