Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Петковден в чест на света Петка Българска

На 14 октомври почитаме паметта на една от най-обичаните светици в православния свят

Снимка: БГНЕС

От житието на света Петка знаем, че тя е родена през ХI век в град Епиват, на Мраморно море, недалеч от Константинопол, в заможно семейство на българи. Води благочестив живот, следвайки Христовата повеля за любов и милосърдие към нуждаещите се, а след смъртта ѝ нейните мощи се превръщат в символ на борбата за съхраняване на християнството от асимилацията на Исляма. Цар Иван Асен IІ пренася мощите на светицата през 1238 г. в Търновград, където се съхраняват близо два века до превземането на старопрестолната ни столица от османците. След вековни странствания, през 1641 г. мощите на св. Петка били положени в катедралата в Яш (Северна Румъния), където днес привличат поклонници от цял свят.

Съществуват безброй легенди и предания за чудотворните лечителски сили на света Петка, считана за покровителка на раждането и плодовитостта както при хората, така и при животните. Затова в народния календар Петковден се смята за завършек на лятото и есента, а също така и на активния стопански цикъл. Това е и времето за заплождане на домашните животни, известно в някои региони като "овча сватба" или мърлене.

На този ден се правят родови курбани и се месят обредни хлябове, като най-големият от тях се нарича на светицата. Хлябът и къщата се поръсват със светена вода и цялото домочадие се покланя трикратно на хляба. Обредната трапеза включва също овче месо, курбан чорба, яхния с праз и сарми.

В Трън се намира единственият пещерен параклис в България, който е посветен на света Петка.

В нейна чест на Петковден жените месят специална пита, която отнасят в пещерата, където според местното вярване е живяла светицата. Там е запазен голям камък с формата на кръгъл хляб, а всяка година на 14 октомври свещеникът отслужва водосвет, благославя донесения хляб и от него се раздава за здраве на всички присъстващи. Водата, която се процежда през скалите в пещерния параклис, се събира в специални панички, защото според вярващите тя помага за изцеление на болести.


Множество са храмовете, разположени в някои от най-красивите и мистични кътчета на България, посветени на света Петка Българска. А най-известната църква, носеща името на светицата, е в сърцето на София. Интересни подробности за нея ще научите от материала "Старинният храм "Света Петка Стара" – вековен пазител на християнството" от колекцията на Радио България.

Съставил: Венета Николова

Снимки: БГНЕС-архив, tran.egov.bg


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В навечерието на Еньовден "небето се отваря"

Празникът Еньовден  се отбелязва винаги на 24 юни, когато църквата почита рождението на Св. Йоан Кръстител. Фолклорната традиция е свързана с деня на лятното слънцестоене, когато слънцето "трепти" и "играе" на изгрев и се отправя към зимата...

публикувано на 23.06.23 в 05:35
Снимка: Национален етнографски музей

Изложба припомня битието от задължителната военна служба

"Когато момчето става мъж…" Така е озаглавена изложбата, в която Националният етнографски музей припомня битието в казармата през "онези 45 години". В продължение на два месеца, от 20 юни до 20 август, експозицията може да бъде разгледана в..

публикувано на 18.06.23 в 11:15

Почитаме празника на светците Константин и Елена

Свети Константин бил император на Византия през IV век. Той въвежда християнската религия като официална във Византия. Неговата майка Елена, открила кръста, на който бил разпнат Спасителя и построила няколко манастира в Светите земи. Откриването на..

публикувано на 21.05.23 в 04:05