Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

ООН отхвърли руската анексия на украински области

Снимка: EPA/BGNES

На фона на неспиращите руски удари срещу цивилни цели в Украйна с огромно мнозинство Общото събрание на ООН осъди руската анексия на украински територии. До гласуването се стигна след като Москва наложи вето на осъдителната резолюция в Съвета за сигурност. 143 държави от 193 члена на ООН подкрепиха Украйна, "за" руската агресия гласуваха само Беларус, Сирия, Северна Корея и Никарагуа. 35 страни сред които Китай, Индия, Южна Африка и Пакистан, се въздържаха.

Посланикът на САЩ Линда Томас-Грийнфийлд, заяви, че гласуването е важно не само за бъдещето на Украйна и Европа, но и на самата ООН. Руският емисар Василий Небензя нарече документа политизиран и провокативен.

"Общото събрание на ООН отправи ясен сигнал до Москва, че Русия не може да изтрие от картата суверенна държава. Светът показа че е сплотен повече от всякога и е изпълнен с решимост да привлече под отговорност Русия", коментира президентът на САЩ Джо Байдън.

Руският президент Владимир Путин трябва да се върне на масата за преговори, за да обсъди постигането на мир в Украйна, заяви френският държавен глава Еманюел Макрон. Пред телевизия TF-2 той каза, че ще продължи телефонните разговори с Путин. С развитието на конфликта ще настъпи момент, когато украинците трябва да решат дали целите на войната могат да бъдат постигнати само с военни средства и какви точно са тези цели, допълни Макрон.

В обръщение към Международния валутен фонд и Световната банка украинският президент Володимир Зеленски призова да бъде създаден постоянен финансов формат на групата за военна подкрепа на Украйна – "Рамщайн". Той посочи, че за запълване на бюджетния дефицит Украйна се нуждае 38 млрд. долара и от още 17 млрд. за възстановяване на критична разрушена инфраструктура.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Първа мисия по въздуха на Центъра за спешна медицинска помощ

След поредица от тренировъчни полети, медицински екип на Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха днес осъществи първата си мисия. Сигналът към Центъра е бил подаден в 7,30 ч., хеликоптерът е излетял половин час по-късно и след спиране за..

публикувано на 04.06.24 в 14:12

Над 3800 непридружени деца са влезли в страната ни през 2023 г.

3843 непридружени деца са пресекли българската граница през м.г., а от началото на настоящата година броят им е 416, каза за БНР Ивайло Ябълкаров от фондация “Мисия Криле”.   Децата пристигат предимно от Сирия и Афганистан и биват настанявани в..

публикувано на 04.06.24 в 13:54

Знаете ли що е то "филтон"?

През 2009 година сънародникът ни Антон Оруш поставя началото на своята колекция, посветена на българската техника. Сред експонатите в нея има телевизори, радиоприемници, бяла техника, компютри, телефони, касови апарати и т.н. Постепенно тази негова..

публикувано на 04.06.24 в 11:35