Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посланиците на Русия и Беларус остават без покана за откриването на 48-ия парламент

Надежда Йорданова
Снимка: БГНЕС

Посланикът на Русия Елеонора Митрофанова и временно управляващият посолството на Беларус у нас Никита Лешуков няма да получат покани за откриването на 48-ото Народно събрание на 19 октомври. Това съобщи Надежда Йорданова от "Демократична България" след среща на парламентарно представените партии в парламента.

На въпрос на журналист, как ще бъде обяснено това решение на фона на държавния протокол, тя отговори, че "писани правила в тази посока, задължителен списък за поканване няма. Преценка на страната-домакин е кой да бъде поканен. Съобразявайки се със становищата на политическите партии, от администрацията на парламента ще уведомят Министерството на външните работи, от където ще изпратят съответните писма и в списъка на поканените няма да бъдат включени двамата посланици - на Руската Федерация и на Беларус".

Йорданова посочи, че предложението на "Демократична България" е получило подкрепа от "Продължаваме промяната", ГЕРБ и ДПС. "Възраждане" и БСП са възразили срещу решението. От "Български възход" са изказали становище, че "трябва да се придържаме към общата европейска позиция".

По-късно от коалиция ГЕРБ – СДС предложиха народните избраници да поканят президента на Украйна Володимир Зеленски, който да отправи видеообръщение към тях на живо по време на първото заседание на парламента.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 6

В шестия брой на „Часът на Радио България…“ ви срещаме с Милена Селими – представител на българите в Комитета на националните малцинства в Република Албания , преводач на албански на някои от най-популярните ни писатели и виден общественик. С..

публикувано на 27.06.24 в 12:00
Символите на кирилицата и глаголицата на стена във Варна

В София е свикано второ издание на Международен форум за кирилицата "Азбука, език, идентичност"

Над 30 учени от 12 държави участват в Международния форум за кирилицата "Азбука, език, идентичност". Той започва в Националния дворец на културата в София на 27 юни по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и с подкрепата на Министерството на..

публикувано на 27.06.24 в 08:34
Георги Паничерски при награждаването му с орден „Мадарски конник“ първа степен през 2021 г.

Закрива се почетното консулство в Монреал

Министерският съвет реши да бъде закрито почетното консулството на България в Монреал, провинция Квебек на Канада. Консулският окръг се закрива по молба на досегашния почетен консул Георги Паничерски, който е поискал да бъде освободен от..

публикувано на 26.06.24 в 21:30