Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският износ за САЩ бележи ръст от над 50%

Министърът на икономиката Никола Стоянов на откриването на Международна конференция „EXPLORE U.S.”
Снимка: БГНЕС

През 2021 година българският износ за САЩ бележи ръст от над 50% и възлиза на близо 1 млрд. щ. д. Това съобщи министърът на икономиката Никола Стоянов по време на откриването на Международна конференция „EXPLORE U.S.”.

„Америка е един от най-конкурентите пазари в света. Фактът, че наши компании бележат подобен впечатляващ ръст в експорта е показателен за качеството на продукцията ни“, подчерта Стоянов. По думите му двустранния стокообмен за 2021 г. възлиза на 1,3 млрд. щ.д. и продължава да расте през 2022 г.

Хиляди българи живеят и работят в САЩ, а американски компании осигуряват около 30 000 работни места в българската икономика, посочи министърът. Според проучване на AmCham, САЩ са в топ 6 на чуждестранния бизнес в страната ни, съсредоточени в сектори с висока добавена стойност.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчев вторник и почти без валежи

Във вторник , 3 септември, ще бъде слънчево. След обяд ще се развива купеста облачност, но ще е почти без валежи. Ще духа до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще бъдат между 30° и 35°. В планините  ще преобладава..

публикувано на 02.09.24 в 19:45

Проливни дъждове отново наводниха Царево

Част от къмпинг "Нестинарка" в Община Царево отново е наводнен, заради проливните дъждове по Южното Черноморие. Метеорологичната обстановка вече се нормализира и няма данни за пострадали, съобщи БНР Бургас. На няколко места интензивните валежи са..

публикувано на 02.09.24 в 11:11

Европейски конгрес по горска педагогика се провежда на Юндола

От днес страната ни е домакин на XVIII-тия Европейски конгрес по горска педагогика. Четиридневният форум ще се проведе в базата на Учебно-опитното горско стопанство “Георги Ст. Аврамов” – Юндола, под мотото: “Европейските гори, засегнати от пожари,..

публикувано на 02.09.24 в 07:00