Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Българският износ за САЩ бележи ръст от над 50%

Министърът на икономиката Никола Стоянов на откриването на Международна конференция „EXPLORE U.S.”
Снимка: БГНЕС

През 2021 година българският износ за САЩ бележи ръст от над 50% и възлиза на близо 1 млрд. щ. д. Това съобщи министърът на икономиката Никола Стоянов по време на откриването на Международна конференция „EXPLORE U.S.”.

„Америка е един от най-конкурентите пазари в света. Фактът, че наши компании бележат подобен впечатляващ ръст в експорта е показателен за качеството на продукцията ни“, подчерта Стоянов. По думите му двустранния стокообмен за 2021 г. възлиза на 1,3 млрд. щ.д. и продължава да расте през 2022 г.

Хиляди българи живеят и работят в САЩ, а американски компании осигуряват около 30 000 работни места в българската икономика, посочи министърът. Според проучване на AmCham, САЩ са в топ 6 на чуждестранния бизнес в страната ни, съсредоточени в сектори с висока добавена стойност.

Още от категорията

Банките ще предлагат безплатни услуги по платежни сметки за основни операции

От 1 септември 2023 г. физическите лица ще могат да си откриват платежна сметка за основни операции, като тази сметка ще се обслужва безплатно, когато по нея постъпват и се съхраняват средства от трудови възнаграждения, пенсии, помощи и обезщетения за..

публикувано на 23.08.23 в 17:00

Турска компания обмисля производство на диаманти в България

Турска компания, която произвежда диаманти в лабораторни условия, пресъздавайки земния процес за отглеждане на единични кристални диаманти, обмисля инвестиция в България. Интересът е насочен към град Пловдив, но мястото не е избрано окончателно...

публикувано на 20.08.23 в 12:10

Над 8,5 млн. евро за туристически проекти в граничните райони на България и Сърбия

Проекти, свързани с развитието на туризма, на обща стойност 8,5 млн. евро ще бъдат финансирани по програмата ИНТЕРРЕГ VІ-А ИПП България-Сърбия 2021-2027 за трансгранично сътрудничество, финансирана от ЕС, съобщи МРРБ.  Проектите обхващат областите..

публикувано на 17.08.23 в 15:11