Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Българският износ за САЩ бележи ръст от над 50%

Министърът на икономиката Никола Стоянов на откриването на Международна конференция „EXPLORE U.S.”
Снимка: БГНЕС

През 2021 година българският износ за САЩ бележи ръст от над 50% и възлиза на близо 1 млрд. щ. д. Това съобщи министърът на икономиката Никола Стоянов по време на откриването на Международна конференция „EXPLORE U.S.”.

„Америка е един от най-конкурентите пазари в света. Фактът, че наши компании бележат подобен впечатляващ ръст в експорта е показателен за качеството на продукцията ни“, подчерта Стоянов. По думите му двустранния стокообмен за 2021 г. възлиза на 1,3 млрд. щ.д. и продължава да расте през 2022 г.

Хиляди българи живеят и работят в САЩ, а американски компании осигуряват около 30 000 работни места в българската икономика, посочи министърът. Според проучване на AmCham, САЩ са в топ 6 на чуждестранния бизнес в страната ни, съсредоточени в сектори с висока добавена стойност.

Още от категорията

Изоставени пътници накараха министърът да уволни ръководството на БДЖ

Изоставени 16 пасажера, сред които чужденци, жени и деца пренощуваха на жп гара Стара Загора. Те са тръгнали от Русе за Бургас с прекачване на Стара Загора. Но влакът от София за морето не ги е изчакал. Закъсняващата композиция от Русе е пристигнала..

публикувано на 13.08.23 в 13:08

Започват проверки на цените на плодовете и на зеленчуците

Инспектори на Българската агенция за безопасност на храните и на Националната агенция за приходите ще проверяват цените на плодовете и зеленчуците, съобщи земеделският министър Кирил Вътев. Той добави, че самите производители са настояли за подобни..

публикувано на 13.08.23 в 07:00

Кооперирайки се, производителите на плодове и зеленчуци ще имат равен достъп до пазара

Министерството на земеделието подготвя програма за събирателни пунктове на плодове и зеленчуци, съобщи министър Кирил Вътев при откриването на ловния сезон край Челопечене. “ Искаме да насърчим сдружаването и кооперирането между производителите,..

публикувано на 12.08.23 в 10:43