Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сайтът на президентството е бил обект на хакерска атака

| обновено на 15.10.22 в 17:28

Интернет страницата на Администрацията на президента е била обект на масирана DDoS атака, съобщи прессекретариатът на президентството. В съобщението се посочва, че атаката е била свързана със забавяне или временно ограничение на достъпа до сайта. Предприети са мерки за намаляване на въздействието на хакерската атака и в нито един момент не е имало посегателство върху съдържанието на сайта. Единствено достъпът до сайта е бил затруднен, пише още в съобщението. 

По този повод и във връзка с разпространената в медии информация за хакерска атака срещу български сайтове, Софийската градска прокуратура (СГП) съобщи, че се е самосезирала. Атаката е била от типа DDoS - разпределителна атака за отказ от услуга. Разпоредено извършването на незабавна проверка по наличната информация. Тя е възложена на Държавна агенция „Национална сигурност“ и на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ на МВР.

Няколко часа по-късно, на пресконференция на прокуратурата, заместник-главният прокурор Борислав Сарафов обяви, че началото на атаката срещу български сайтове е от град Магнитогорск в Руската федерация. Сарафов изрази надежда, че по пътя на международната правна помощ ще се установят конкретните лица, които стоят зад нея, но не се ангажира да уточни дали е инициатива на някакви лица или на държавни структури. По думите му, това е въпрос и на следствена тайна. Главният прокурор Иван Гешев, който определи случая като криминално престъпление, засягащо устоите на българската държава, уточни, че по случая работят ДАНС, ГДБОП,  както и специалното подразделение "Киберпрестъпления" към Националната следствена служба.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Плевен и Кърджали поройни дъждове превърнаха улиците в реки

Кметът на Плевен д-р Валентин Христов свиква спешно заседание на всички отговорни структури за почистването и реда в града. Ще бъдат оценени и нанесените щети в областния град след продължителна буря от силен дъжд и градушка вечерта на 8 май –..

публикувано на 09.05.24 в 08:35

Софийски фестивал разказва на достъпен език за новите научни открития

120 учени от България и 10 страни по света ще вземат участие в Софийския фестивал на науката. Форумът се открива днес и ще продължи до 12 май в столичния София Тех Парк. Организаторите съобщават, че сред гостите с международно признание, които..

публикувано на 09.05.24 в 07:10

Концерти, видео-мапинг и тържествени церемонии по повод Деня на Европа в България

Отбелязването на Деня на Европа на 9 май започва през 1986 година. Решението за обявяването му е взето на  срещата на високо равнище на Европейската общност в Милано на 28-29 юни 1985. За да сложат край на множеството междуособици в Европа,..

публикувано на 09.05.24 в 06:05