Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Зелените" в Германия искат увеличаване на доставките на оръжие за Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В събота вечерта при стрелба на полигон в Русия по "доброволци", преминаващи подготовка преди изпращането им в Украйна, са били убити 11 души, а 15 са ранени. Атаката, определена от руските власти като терористичен акт, е извършена от двама граждани на бивша съветска република. Според руското Министерство на отбраната нападателите също са убити.
Представители на партия Съюз-90/Зелените, която е част от управляващата коалиция в Германия, подчертаха, че доставките на оръжие за Украйна, трябва да се увеличат. Германия трябва да помогне на Украйна, както може, "защото тези оръжия спасяват човешки животи", каза в събота съпредседателят на партията "Съюз-90/Зелените" на конгреса на партията в Бон Омид Нурипур. Германският външен министър и съпредседател на партията Аналена Бербок също защити курса на правителството към Украйна, предаде "Дойче веле". Тази седмица Украйна получи от Германия първата от четирите обещани й системи за противовъздушна отбрана IRIS-T SLM.
Междувременно стана ясно, че Франция ще обучи до 2000 украински войници на своя територия. Това каза френският военен министър Себастиен Лекорню пред вестник "Паризиен".
Властите в Киев призоваха жителите на града да ограничат потреблението на енергия между 17.00 и 23.00 часа. Искането е заради риск от недостиг на енергия заради повреден обект от енергийната инфраструктура в областта.
При последното си настъпление на изток и юг украинската армия  е успяла да си върне хиляди квадратни километри земя. Очаква се обаче по-нататъшният напредък да се забави, заради очаквана по-решителна руска съпротива, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на официални лица. Към момента особено интензивни са боевете в граничещите с Русия източни провинции Донецк и Луганск.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Конституционният съд потвърди прекратената концесия на терминал "Росенец"

Конституционният съд отхвърли искането на президента Румен Радев да установи, че прекратяването на концесията на петролния терминал "Росенец" противоречи на Основния закон. Решението на магистратите е взето единодушно от участвалите 10 съдии, посочва..

публикувано на 17.05.24 в 08:52

Ден на очарованието на растенията в Биологическия факултет на СУ 

Международен Ден на очарованието на растенията ще се проведе днес в изложбената зала на Биологическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”.  Студенти, преподаватели и изследователи под формата на разговори и демонстрации ще..

публикувано на 17.05.24 в 08:05

В петък и събота над страната ще се затопля, спират и валежите

В петък  минималните температури в страната ще са между 6° и 11°, в София 8°. Сутринта над Западна България ще има мъгли. През деня дъждовете ще са на малко места, а след обяд облачността ще се разкъсва до слънчево. Максималните температури ще са от 17°..

публикувано на 16.05.24 в 19:05