Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Населени места по пътя на мигрантските маршрути настояват за засилено полицейско присъствие

Снимка: БНР-Бургас

Българските власти отчитат засилен мигрантски натиск към страната ни. От началото на годината на българо-турската граница служители на Гранична полиция са задържали 1 686 незаконно преминаващи и са предотвратили над 110 000 опита на мигранти да влязат в страната. Заради засиления мигрантски натиск в райони от областите Ямбол, Хасково и Бургас бе обявено частично бедствено положение. Мигрантите ежедневно пресичат границата с помощта на трафиканти. Местното население е притеснено и постоянно сигнализира за нелегални групи, които бродят в района.

Оказва се, че пътят през бургаското село Трояново, наброяващо 1 210 жители, е най-близката връзка на нелегалните бежанци с магистрала „Тракия“, откъдето те продължават маршрута си към Западна Европа. Само през изтеклата седмица две такива групи бяха задържани със съдействието на жителите на селото. Хората се страхуват от растящото присъствие на нелегални чужди граждани и настояват за по-сериозен контрол на Гранична полиция. Пред БНР кметът на Трояново Димитър Николов каза:

„Всичко става със сигнал на жителите на село Трояново. При всеки сигнал има задържани лица. За повечето от тях, крайната цел е Германия. Нямат никакви лични документи. Влизат и в селото - имаме два сигнала след 22 часа. Имаше случай на самия център - седнал човекът на спирката и чака! Но в повечето случаи са изнемощели, без вода, без храна. Човещина е - гледаме да им дадем вода, да ги нахраним."

Надхитрянето с трафикантите на нелегални бежанци е ежедневие за жителите на Трояново. Кметът Димитър Николов дори е направил топографска карта за техните маршрути и пътя им към магистралата. Освен това, той е предупредил съселяните си да сигнализират за нелегални групи лично на него или на Гранична полиция.

"Имаме 20 крави в електопастир. Минават оттам защото има чешма, отрязват го. Избягаха животните, пет дена ги търсим. Една крава е 2 000 лева. Намерихме ги, обаче правят беля. По краищата, в лозята минават. Какво да направим? Добре, че е кметът - минава, забира ги, хранят ги" –  каза Иванка Тонева. Подобно на нея, хората в селото изразяват тревогата си от наплива на нелегални чужденци. Илия Вълков от Трояново добавя:

"Как няма да се страхуваме? Имаме малки деца. Например, ако излязат на детската градина или училището, и закуската да му дръпне - не е ли страшно? Аз живея в края на селото. Може да ми влезе в къщата, всичко може да направи. Да ги приберат, поне! Да пускат жандармерия или полиция, но да се охранява тук!"

Жителите на Трояново призовават властите да засилят полицейското присъствие, за да гарантират тяхната сигурност.

За растящия мигрантски натиск през област Бургас свидетелства и натоварената работа на Районния съд в морския град. Оттам отчитат увеличаване на делата за незаконен трафик в последните месеци. Само за септември са били разпитани 132-ма обвиняеми и свидетели по дела за противозаконно подпомагане на чужденци да пребивават в страната. От началото на годината 28 са присъдите за трафик.

Съставил: Венета Николова /по репортаж на Петя Янакиева от БНР-Бургас/

Снимки: БНР-Бургас


По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В петък и събота над страната ще се затопля, спират и валежите

В петък  минималните температури в страната ще са между 6° и 11°, в София 8°. Сутринта над Западна България ще има мъгли. През деня дъждовете ще са на малко места, а след обяд облачността ще се разкъсва до слънчево. Максималните температури ще са от 17°..

публикувано на 16.05.24 в 19:05

България днес - 16 май 2024 г.

В "България днес" на 16 май продължаваме разговора за висшето образование на френски език в България. Вече над 30 години Техническият университет и Химикотехнологичният и металургичен университет в София предлагат обучение на френски език и..

публикувано на 16.05.24 в 19:00
На снимката (от ляво надясно): Борис Георгиев, служебният министър на образованието и науката Галин Цоков, основателят на INSAIT Мартин Вечев, вицепрезидентът на

Google дарява стипендии на младите изследователи в INSAIT

Google отпуска 1 млн. долара за стипендии на млади учени, работещи в българския Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии - INSAIT, към Софийския университет. Това е едно от най-големите дарения за стипендии в световен мащаб от..

публикувано на 16.05.24 в 13:35