Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

НАТО обеща на Украйна системи за борба с дронове

Снимка: unian.net

В близките дни НАТО ще достави системи за противовъздушна отбрана на Украйна, за да помогне на страната да се защити от дроновете, включително ирански, които Русия използва срещу критична инфраструктура, заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг. В същото време официални представители на Иран заявиха пред Ройтерс, че Техеран е обещал да достави на Русия ракети и още дронове

Украинският външен министър Дмитро Кулеба е предложил на президента Володимир Зеленски страната им да скъса дипломатическите връзки с Иран с довода, че ислямската република доставя оръжия на Русия, които се използват в УкрайнаСпоред твърденията на Киев руските атаки срещу украинската столица се извършват с помощта на ирански дронове “Шахед-136”, макар Кремъл и Техеран да отричат. “Фактът, че Русия се обръща за подобна помощ към Иран, представлява признание от страна на Кремъл за военния му и политически банкрут”, коментира Зеленски. “Украйна ще изпрати официална нота до израелското правителство с молба за незабавна доставка на системи за противовъздушна отбрана”, съобщи украинският външен министър.

Русия да бъде призната не само за спонсор на тероризма, но и за терористична държава, поискаха огромната част от евродепутатите на пленарната сесия в Страсбург. Някои от тях дори настояха руските дипломати да бъдат изгонени от Европа.

Руските власти в окупираната Херсонска област разпоредиха изселване на жителите на четири общини близо до фронта. Ръководителят на прокремълската администрация в областта Владимир Салдо обвини украинските сили, че се канят да разрушат бента на Каховската водноелектрическа централа и да наводнят цялото поречие. Командващият руските войски в Украйна генерал Сергей Суровикин пък заяви, че движението по Каховския бент и Антоновския мост е преустановено заради украински обстрел. Той определи обстановката на фронтовете в Украйна като “напрегната”.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Първа мисия по въздуха на Центъра за спешна медицинска помощ

След поредица от тренировъчни полети, медицински екип на Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха днес осъществи първата си мисия. Сигналът към Центъра е бил подаден в 7,30 ч., хеликоптерът е излетял половин час по-късно и след спиране за..

публикувано на 04.06.24 в 14:12

Над 3800 непридружени деца са влезли в страната ни през 2023 г.

3843 непридружени деца са пресекли българската граница през м.г., а от началото на настоящата година броят им е 416, каза за БНР Ивайло Ябълкаров от фондация “Мисия Криле”.   Децата пристигат предимно от Сирия и Афганистан и биват настанявани в..

публикувано на 04.06.24 в 13:54

Знаете ли що е то "филтон"?

През 2009 година сънародникът ни Антон Оруш поставя началото на своята колекция, посветена на българската техника. Сред експонатите в нея има телевизори, радиоприемници, бяла техника, компютри, телефони, касови апарати и т.н. Постепенно тази негова..

публикувано на 04.06.24 в 11:35