Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите от 48-ия български парламент положиха клетва

Вежди Рашидов: Моля ви, колеги, мислете!

| обновено на 19.10.22 в 10:37
Снимка: БГНЕС

На тържествено заседание в присъствието на трима президенти, посланици и бивши и настоящи политици беше открито 48-ото Народно събрание. По традиция кратко слово произнесе най-възрастният депутат – Вежди Рашидов от ГЕРБ-СДС. 

„Мъдростта се ражда в паметта, а тя е изградена от спомени“, заяви доайенът в парламента и призова колегите си за отговорност:

“Сега стоим всички заедно след поредната тежка кампания. Едни чегъртани, други обидени, трети забравени, четвърти обругавани, пети анатемосвани и пак се чудим как, защо, накъде. През последните месеци се потопихме в реки от речи, опорки, заклинания и стремеж да докажем правотата си. Затова ви моля, колеги, мислете!”  

Вежди Рашидов подчерта, че най-лесният път е агресията и отрицанието, но и че агресията ражда само агресия. “Така докога? Знаем също, че потънали в кризи и ежедневни проблеми, често губим посоката си”, добави той. 

Народните представители се заклеха да спазват Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководят от интересите на народа, след което изслушаха химните на Република България и на Европа. Депутатите от партия “Възраждане” седнаха на банките си, когато започна “Одата на радостта”.  


И докато в парламента представителите на всички парламентарни групи произнасят своите речи, около сградата се бяха събрали две групи протестиращи.

Президентът Румен Радев: Надявам се Народното събрание да ни изведе от спиралата на политическата нестабилност 

“Въпреки краткия живот на последните парламенти всяко начало е заредено с надежди и пред вас се открива възможността да оставите достойна следа в историята с проява на разум, на гражданска отговорност и на воля в тези трудни за България и Европа времена.”  

С тези думи президентът Румен Радев се обърна към депутатите в 48-ото Народното събрание и им пожела да изведат страната от спиралата на политическата нестабилност. Той изтъкна, че са нужни разум и кураж, за да се състави правителство, което да намери решения на неотложни проблеми като бедност, ниски доходи, ръст на престъпността. 

“Основен приоритет в работата на парламента и правителството неизменно е гарантирането на националната сигурност – продължи държавният глава. – Днес това означава укрепване на собствения отбранителен капацитет, ускоряване на модернизацията на въоръжените сили. Затова и още днес служебното правителство ще внесе приета програма за приоритетни инвестиционни разходи за Министерството на отбраната и проект за вторите осем самолета. Надявам се да бъдат разгледани в ускорен порядък и нека не се противопоставя националната сигурност на социалната политика.” 

Румен Радев изтъкна също, че държавният бюджет за 2023 г. трябва да бъде приет до края на годината. “Служебното правителство е готово да внесе проектозакон за държавния бюджет”, добави той.

Снимки: БГНЕС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Топло време с превалявания над Западна България в четвъртък

През следващото денонощие над западната половина от страната ще има краткотрайни валежи с гръмотевични бури и условия за градушки. Най-интензивни ще бъдат явленията в северозападните райони. В източната половина ще бъде предимно слънчево...

публикувано на 26.06.24 в 19:40
Георги Гвоздейков

До 2 години и 4 месеца България ще има 35 нови железопътни мотриси

Избран е изпълнител за доставката на 35 електрически мотрисни влака, съобщи транспортният министър. Пред Green Transition Forum 4.0 Георги Гвоздейков каза, че влаковете ще бъдат купени с пари по Плана за възстановяване и устойчивост...

публикувано на 26.06.24 в 19:15

България днес - 26 юни 2024 г.

Днес ще се изиграят последните четири мача от груповата фаза на Европейското първенство по футбол в Германия, а в „България днес“ ви разказваме, как случващото се на стотици километри от тук възроди единството на едно село и се превърна в..

публикувано на 26.06.24 в 19:00