Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празник на еленския бут събира гости от близо и далеч в планинското градче

Снимка: Общински туристически информационен център град Елена

Над 300 изложители на храни и занаяти показват своята продукция на тридневен празник на еленския бут. След двегодишно прекъсване заради пандемичните мерки, от 21 до 23 октомври балканската община Елена отново приютява гости от близо и далеч за емблематичния празник, каза за БТА кметът Дилян Млъзев.

Богата фолклорна програма, забавни игри за деца и възрастни, с дегустации, томболи и кулинарна изложба са подготвили местните жители

Деликатесът от свинско месо, известен като "еленски бут" заради региона на произход – град Елена, се приготвя във всяко домакинство, по семейни рецепти запазени от миналото. Регистрираните в Българската агенция за безопасност на храните производители са петима, посочва Стелиан Димитров, председател на Управителния съвет на Местния съвет по туризъм. По думите му, интересът към Еленския край, заради екологичната храна и чистия въздух  се увеличава. Доказателство е, че легловата база в хотелите и къщите за гости, която е над 2000, вече е запълнена. Заради хилядите гости, които еленчани очакват в празничните дни, е въведена временна организация на движението, която е оповестена в сайта на общината





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: НЧ „Христо Ботев-1894“, с. Гостилица

В село Гостилица пресъздават обичая "Ялова понуда“

Ден след празника на лозарите и винарите Трифон Зарезан, в Дряновското село Гостилица самодейците от местното читалище пресъздават народния обичай "Ялова понуда". Празникът е наситен е с много зрелищност и изненади и е посветен на раждаемостта.  Жените..

публикувано на 15.02.24 в 07:30
Снимка: НЧ „Съединение 1923” с. Бърдарски геран

Банатските българи канят всички на традиционно карнавално шествие

Най-големият пролетен празник, който връща по родните места банатските българи и в Румъния, и Сърбия, и в българското село Бърдарски геран се нарича Фършанги (названието  идва от унгарската дума Farsang и немската Fasching и означава "карнавал"). Това..

публикувано на 09.02.24 в 10:25

Bean Valentine в Смилян - преоткрий и се влюби в бобовите храни

Чийз кейк и три вида разядки, приготвени на базата на смилянски фасул, както и още цяла плеяда вкусни, здравословни и нестандартни ястия със смилянски боб могат да опитат гостите на родопското село Смилян в рамките на кампанията   "Преоткрий и..

публикувано на 07.02.24 в 12:55