Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Молдовско-румънска винена група прибави към своя каталог и българска марка

Това е първата продажба на родна винарна на чуждестранен инвеститор

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Преди дни мажоритарният дял в един от винените производители у нас беше придобит от молдовско-румънска винена група, която е сред най-големите износители на молдовско вино по света. Тя е и един от лидерите на пазара в Централна и Източна Европа. Досегашният собственик на българската винарна остава акционер с дял от 24% дял и активна роля за развитието на бизнеса.

"Разговорите за сделката започнаха преди около година, по идея на собствениците на чуждата компания, проучили нашите масиви, производствена база и екип. Разбрахме, че споделяме обща философия и желание да създаваме качествени вина от среден и висок клас – радва се изпълнителният директор на родната изба Ангел Ангелов. – Най-важната задача след окончателното сключване на сделката, е българската винарна да се разпространи много по-сериозно на международната сцена. Разбира се, част от нейната продукция ще продължи да се предлага и у нас.


БНР подкасти:

Още от категорията

Николай Денков и Кирил Вътев
(Снимки: БГНЕС, МЗХ)

Държавна лаборатория за изследване на пестициди се открива на границата с Турция

Премиерът Николай Денков и министърът на земеделието и храните Кирил Вътев на 29 февруари ще открият Държавна лаборатория за изследване на пестициди на ГКПП "Капитан Андреево", на границата с Турция. Капацитетът на лабораторията ще осигурява официален..

публикувано на 29.02.24 в 06:10

Стокообменът между България и Гърция достигна рекордните 4,5 млрд. евро

Пълното присъединяване на България в Шенген ще даде допълнителен тласък на отношенията между България и Гърция, каза гръцкият външен министър Йоргос Герапетритис, на брифинг в София. Споделяме един обмен по отношение на движението на граждани, посочи гостът..

публикувано на 27.02.24 в 14:17
Кирил Вътев

Земеделските министри на Европейския съюз търсят решения на кризата в селското стопанство

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев ще участва на днешното заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство в Брюксел, съобщиха от ресорното ведомство. Очаква се Белгийското председателство и Европейската комисия да..

публикувано на 26.02.24 в 07:00