Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Молдовско-румънска винена група прибави към своя каталог и българска марка

Това е първата продажба на родна винарна на чуждестранен инвеститор

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Преди дни мажоритарният дял в един от винените производители у нас беше придобит от молдовско-румънска винена група, която е сред най-големите износители на молдовско вино по света. Тя е и един от лидерите на пазара в Централна и Източна Европа. Досегашният собственик на българската винарна остава акционер с дял от 24% дял и активна роля за развитието на бизнеса.

"Разговорите за сделката започнаха преди около година, по идея на собствениците на чуждата компания, проучили нашите масиви, производствена база и екип. Разбрахме, че споделяме обща философия и желание да създаваме качествени вина от среден и висок клас – радва се изпълнителният директор на родната изба Ангел Ангелов. – Най-важната задача след окончателното сключване на сделката, е българската винарна да се разпространи много по-сериозно на международната сцена. Разбира се, част от нейната продукция ще продължи да се предлага и у нас.


БНР подкасти:

Още от категорията

Банките ще предлагат безплатни услуги по платежни сметки за основни операции

От 1 септември 2023 г. физическите лица ще могат да си откриват платежна сметка за основни операции, като тази сметка ще се обслужва безплатно, когато по нея постъпват и се съхраняват средства от трудови възнаграждения, пенсии, помощи и обезщетения за..

публикувано на 23.08.23 в 17:00

Турска компания обмисля производство на диаманти в България

Турска компания, която произвежда диаманти в лабораторни условия, пресъздавайки земния процес за отглеждане на единични кристални диаманти, обмисля инвестиция в България. Интересът е насочен към град Пловдив, но мястото не е избрано окончателно...

публикувано на 20.08.23 в 12:10

Над 8,5 млн. евро за туристически проекти в граничните райони на България и Сърбия

Проекти, свързани с развитието на туризма, на обща стойност 8,5 млн. евро ще бъдат финансирани по програмата ИНТЕРРЕГ VІ-А ИПП България-Сърбия 2021-2027 за трансгранично сътрудничество, финансирана от ЕС, съобщи МРРБ.  Проектите обхващат областите..

публикувано на 17.08.23 в 15:11