Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

150 български издателства с над 300 заглавия участват в панаира на книгата във Франкфурт

7
Снимка: Facebook /@BulgarianBookAssociation

От 19 до 23 октомври Франкфурт е домакин на традиционния Международен панаир на книгата, считан за най-голямото книжно изложение в света. В тазгодишното му издание участват 7500 изложители, като се очаква до края на седмицата, събитието да бъде посетено от 285 хиляди професионалисти в бранша.

Тази година България се представя с над 150 издателства. Посетителите на българския щанд В88, разположен в хале 4.0, могат да се запознаят с най-добрите образци на класическата и съвременната ни литература. Представени са над 300 заглавия, в т.ч. наградените и номинираните книги от последните две години.

В неделя (23.10) от 11.30 ч. представители на Асоциация "Българска книга" (АБК), която е организатор на нашето участие, ще се срещнат с децата от българските училища във Франкфурт и Майнц, а събитието ще приключи с литературно четене в рамките на кампанията #КаузаГрамотност

"Където има българин – има и българска книга, език и култура. Вярвам, че тревожните данни от последните години във връзка с грамотността са само временна пречка, която може да се преодолее с разпалване на любовта към четенето, както и с националната програма #КаузаГрамотност" – каза председателят на АБК Десислава Алексиева на откриването на форума.

Четенето - все така отсъстващо занимание от свободното време на младите българи

В рамките на панаира във Франкфурт, са осигурени също и възможности за срещи между български и чуждестранни професионалисти в областта на книгоиздаването. Участниците във форума ще дискутират проблеми, свързани с авторското право в интернет, работата с библиотеки и читатели, законодателни инициативи на ЕС и не на последно място – нулевото ДДС върху книгите, което беше препоръчано с директива на Европейската комисия по-рано през тази година.

Съставил: Венета Николова

Снимки: Facebook /@BulgarianBookAssociation, ЕПА/БГНЕС
По публикацията работи: Иван Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25