Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Въпреки високите цени, българите не се отказват от приготвянето на зимнина

Снимка: БГНЕС

Обикновено есента е най-подходящият сезон за консервирането на зеленчуци за зимата. Именно тогава те са в изобилие и цените им са най-поносими. В България традицията за приготвяне на зимнина е особено популярна сега, когато несигурността и предупрежденията за тежка зима валят отвсякъде. А и българинът никак не обича изненадите и винаги гледа да задели по нещичко за черни дни. Още от края на септември цените на червените чушки и камбите тръгнаха нагоре, доматите за консерва, които миналата година не надвишаваха лев, сега са поскъпнали двойно. Готовите консерви, които успешно се доближават до любимата домашна продукция, също стават все по-недостъпни за средностатистическо семейство, което едвам покрива разходите за домакинството.

По данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), индексът на тържищните цени се повишил с 31 % на годишна база, но това не отказва хората да правят зимнина, макар и по-малко от обикновеното. И ако допреди години туршиите се правеха по семейни рецепти, за да разнообразят зимната трапеза, то сега те са средство за оцеляване в икономическия и политически хаос в България.


Столичани, които през последните години се радваха на изобилието, предлагано на фермерските пазари от предприемчиви производители, сега също запретват ръкави, за да приготвят някоя друга консерва за зимата.

Сред най-предпочитаните есенни специалитети са печените червени чушки и капии, лютите чушлета и, разбира се, царската туршия. Последната, с хрупкавите моркови, камби, целина и карфиол, съчетава цяла гама от пробиотици, пребиотици и витамини – сигурна защита срещу "модерните" напоследък щамове. Туршиите се приготвят най-икономично, по отношение на електроенергията.


По-трудоемките зеленчукови изкушения като лютеницата, стават все по-нерентабилни за домашното производство, освен ако не се приготвят на дърва в старата печка на село.

От друга страна, заради целогодишното изобилие от плодове и зеленчуци, на българската трапеза все по често присъстват свежите салати, затова и домакините правят зимнина в по-малки количества. Тази година обаче около 80 - 90% от родните производители на оранжерийни зеленчуци не са засадили зимната си продукция. Като причина за това те посочват поскъпването на газта, пелетите и електричеството, които са се увеличили от три до четири пъти и не е сигурно дали няма да продължат да се повишават. За да избегнат евентуални фалити и похабяване на продукцията, производителите този път са предпочели да не рискуват.

А българинът, който постепенно забравя вкуса на родните зеленчуци, ще бъде принуден, естествено ако средствата му позволяват, да купува домати от Турция и Гърция, а от Сърбия и Македония аналога на домашно приготвената лютеница.

Снимки: БГНЕС, БНР- архив




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мария Филипова

Мария Филипова е новият заместник-омбудсман

Със 128 гласа "за", 56 "против" и 6 "въздържал се" Народното събрание избра председателя на Комисията за защита на потребителите Мария Филипова за заместник-омбудсман на Република България. Филипова получи подкрепата на депутатите от..

публикувано на 10.09.25 в 14:14

Войниците ще могат да служат в армията до пенсионна възраст от 57 години

Правителството одобри измененията и допълненията на Закона за отбраната и въоръжените сили. Те предвиждат въвеждане на обучение по военно дело и отбрана в професионалните колежи, приравнено за колежаните към подофицерски компетентности. Обучението..

публикувано на 10.09.25 в 13:12

Световноизвестното трио "Махарадж" излиза на българска сцена

Между 10 и 14 септември публиката в Перник, Сапарева баня, София и Пловдив ще има възможност да чуе световноизвестното индийско трио "Махарадж" – състав със забележителна творческа биография. Прабхаш Махарадж - табла, Абхишек Махарадж - ситар, и..

публикувано на 10.09.25 в 07:00