Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Светът не вярва на руските обвинения за "украинска ядрена бомба"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски отхвърли твърденията на руския военен министър Сергей Шойгу, че Киев е подготвил провокация с бомба с радиоактивни материали, т. нар. "мръсна бомба". Само Москва е способна да използва ядрено оръжие и щом обвинява предварително Киев, значи се готви да го направи, каза Зеленски, цитиран от UNIAN.

За 3 дни министрите на отбраната на Русия и САЩ проведоха втори телефонен разговор, съобщи Интерфакс. Преди това Сергей Шойгу говори с министрите на отбраната на Турция, Франция и Великобритания. Пред тях руският министър също обвини Украйна, че готви провокация с радиоактивна бомба.

"Министър Лойд Остин отхвърли всеки претекст за руска ескалация и потвърди стойността на продължаващата комуникация в условията на незаконната и неоправдана война на Русия срещу Украйна", заяви прессекретарят на Пентагона Пат Райдър.

Британският военен министър Бен Уолъс също отхвърли спекулациите на Шойгу и “предупреди да не се използват тези изявления като претекст за по-нататъшна ескалация", предаде REUTERS.

Френският президент Еманюел Макрон каза, че украинците ще решат кога мирът е възможен. "Нека не позволяваме мирът да бъде заложник на руската мощ", заяви Макрон в реч пред благотворителната организация "Общността на св. Егидио", предада AFP. Пред стотици политически и религиозни лидери от цял свят Макрон призова Руската православна църква да не оправдава агресията и да се противопостави на войната. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 27 септември 2024 г.

В Световния ден на туризма пътуваме – в пространството, във времето и в спомените. "България днес" ни отвежда из улиците на древна Сердика и дворцовия комплекс на Константин Велики, за да разберем как са се  чувствали хората, които..

публикувано на 27.09.24 в 19:00

До 5 октомври ЦИК трябва да определи местата за избирателни секции в чужбина

При старта днес на предизборната кампания за предстоящите извънредни парламентарни избори на 27 октомври, служебният премиер Димитър Главчев отчете, че продължават усилията на изпълнителната власт да се елиминира изкривяването на вота на хората...

публикувано на 27.09.24 в 15:53

Над 900 000 българи са пътували в чужбина през отпускарския месец август

Пътуванията на български граждани в чужбинапрез август 2024 г. са 903 400, или с 8.3% повече от август 2023 г, съобщи Националният статистически институт в Световния ден на туризма - 27 септември. Пътуванията с цел почивка и екскурзия..

публикувано на 27.09.24 в 13:58