Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

В Берлин ЕС и Г-7 обсъждат „план Маршал“ за Украйна

Снимка: bundesregierung.de

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер пристигна на необявено посещение в Украйна, предаде REUTERS. Това е първата визита на Щайнмайер в Украйна след руското нахлуване. Тя идва ден след като Щайнмайер прие акредитивните писма на новия украински посланик в Берлин Олексий Макеев. Германският президент ще се срещне с украинския си колега Володимир Зеленски. През април Зеленски отказа да приеме Щайнмайер, заради политиката му като външен министър при канцлера Ангела Маркел за сближение с Москва и енергийно обвързване с Русия. Визитата на Щайнмайер идва след като Германия усили предоставяната военна помощ за Киев.

Във вторник в Берлин председателят на Еврокомисията Урсула Фон дер Лайен и канцлерът Олаф Шолц ще открият организираната от ЕС и Г-7 конференция за следвоенното възстановяване на Украйна, на която ще се обсъжда нов “план Маршал“ за стабилизирането на украинската икономика. Видеообръщение към форума ще направи украинският президент Володимир Зеленски.

Русия не трябва да ескалира конфликта в Украйна с фалшиви твърдения, че Киев планира да пусне така наречената "мръсна бомба", предупреди генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

В понеделник Русия е изстреляла само две ракети срещу украинския тил, съобщи базираният в САЩ институт за изследване на войната - ISW. Това “може би е показател за изтощаване на запасите от ракети и самоубийствени дронове, както и че ефективността за постигане на стратегически цели чрез тях е ниска“, твърдят от ISW.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Румен Радев

Във време на кризи, войни и несигурност не можем да си позволим неглижиране на Българската армия

“ Напоследък започнахме да свикваме с честата смяна на правителства и парламенти, но в днешното време на кризи, войни и несигурност не можем да си позволим да свикнем с неглижирането на Българската армия, където процесите по модернизация и грижа за..

публикувано на 06.05.24 в 11:39

По съседски: Събития с балкански адрес

Много гърци избират новата възможност за гласуване по пощата Над 157 000 гръцки граждани са се регистрирали за гласуване по пощата на изборите за Европейски парламент на 9 юни, съобщава вестник "Катимерини", като се позовава на официални..

публикувано на 02.05.24 в 10:50

"Екзакта": ГЕРБ-СДС водят с 10% пред ПП-ДБ, ДПС е трета

25,9% от българите, заявили, че ще гласуват на парламентарните избори на 9 юни, посочват, че ще дадат гласа си за ГЕРБ-СДС, 16% - за ПП-ДБ, 14% - за ДПС, 13,8% - за "Възраждане", 9,6% - за БСП, 5,2% - за "Има такъв народ". Това показват данни от..

публикувано на 29.04.24 в 17:29