Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Вече 45 години Австралийското национално радио говори и на български език

4
Снимка: Фили Ладжман

Тези дни българската общност в Австралия отбелязва 45 години откакто за първи път в ефира на Австралийското национално радио SBS (Special Broadcasting service) прозвучава родна реч. Годината е 1977-а и от студиото в Мелбърн се поставя началото на предаванията на български език за сънародниците ни в далечния континент. Програмата бързо набира популярност в цяла Австралия. Радио SBS излъчва предавания на всичките 68 езика, които се говорят на континента. Българската общност е сред най-малобройните в страната, но пък тя е сплотена и не е изгубила връзка с далечната си родина.

По официални данни в Австралия живеят около 2 хиляди наши сънародници, но неофициално броят им надхвърля 12 хиляди. Причината е, че при преброяване на населението, основният критерий е какъв език се говори вкъщи. Голяма част от хората обаче са със смесени бракове и вкъщи общуват на английски. “Но това, което знаем като журналисти е, че във всеки голям град има българска организация, която регистрира членове, провежда много дейности и има добра представа колко българи живеят в отделните щати. И броят им сериозно надхвърля официалния” – казва Фили Ладжман, изп. директор на българската секция на SBS, която достига аудиторията и в най-отдалечените кътчета на континента.

През 1992 г. Фили Ладжман поема кормилото на българската секция на Австралийското национално радио, след близо 10-годишен стаж като водеща в БНТ

Българската програма се разпространява както на къси, така и на дълги вълни, но също и на дигитални честоти. Освен това предаванията се публикуват и като подкаст. Новини от Австралия и България, любопитни интервюта с наши сънародници, както и актуални коментари могат да бъдат открити и като отделни подкасти на българската интернет страницата на SBS. Някои от тях са придружени с текст на български и на английски език. "Въз основа на анализите, свързани с посещенията на социалните ни платформи, на сайта ни и пр., отчитаме, че почти 90% от сънародниците ни в Австралия слушат българската програма" – казва Филли Ладжман и добавя:

Фили Ладжман със Севдалина Сарандева от Радио Добруджа

През последните десетина години се наблюдава едно събуждане на българските общности. Хората търсят начини да отбележат заедно празници, създават се фолклорни групи, където заедно танцуват и пеят. В Мелбърн, например, има две такива фолклорни групи, в Сидни също има две. Това са спонтанни организации на доброволни начала. Някои от тях се занимават с дарителство, други – помагат на новодошлите да се установят, т.е. има една много активна доброволческа работа, която се извършва и която показва тази заедност на българите в Австралия.”

Според Фили Ладжман сънародниците ни със средни и по-високи финансови възможности пътуват почти всяка година до България, въпреки хилядите километри разстояние и скъпите самолетни билети. Защото обичат родината. А когато се завърнат у нас, те искат да пътешестват из страната. Мнозина водят децата си, за да ги запознаят с българските им корени и богатото културно и историческо наследство. Но политиката е темата, която най-много вълнува сънародниците ни в Австралия:

“Българите в чужбина, в т.ч. и в Австралия, според мен, са една малка снимка на българите в България – казва Фили Ладжман. – Аз наскоро бях в България и знам, че където и отиде човек с приятели, познати, съседи, темата е една политика. Тя фигурира във всички  разговори. Тук е същото. Българите в Австралия много се интересуват какво се случва в политическия живот на България кой управлява, защо и как управлява... Защото това е не само родината им, а мястото където живеят приятелите, роднините, с което тези хора все още са свързани. Нашата аудитория проявява голям интерес и към успехите на българите в сферата на изкуството и културата. Интересно е да се чуе, когато излизат нови български книги или когато някъде има интересен концерт.”

Радио България пожелава на колегите от българската секция на SBS вдъхновение в мисията да бъдат гласа на сънародниците ни в Австралия и тяхната духовна връзка с Родината!

Снимки: Фили Ладжман

По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:

Галерия

Още от категорията

Български бизнесмен от Чикаго иска да спаси храма “Св. Иван Рилски“

Българският бизнесмен от Чикаго Михаил Михайлов е купил едната ипотека на църквата „Св. Иван Рилски“, съобщи BG Voice . Храмът дължи 370 000 долара на две банки, които водят дело за обявяване на църквата в несъстоятелност. Михайлов ще се присъедини към..

публикувано на 06.02.23 в 12:29

Общественият съвет към ЦИК напомня за необходимостта от МИР "Зад граница"

Формирането на МИР „Зад граница“, макар и отложено за 2025 г., остава в дневния ред на политиците, експертите и изборната администрация, напомня в свое становище Общественият съвет към ЦИК. Съветът отбелязва, че въвеждането му би решило проблеми като..

публикувано на 03.02.23 в 18:28

ЦИК излезе с решение за избирателните секции в чужбина

Централната избирателна комисия публикува решение за условията и реда за образуване на избирателни секции извън страната и за назначаване съставите на секционните избирателни комисии при произвеждане на изборите за народни представители на 2 април 2023..

публикувано на 03.02.23 в 17:48