Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна:

Димитрий Медведев: Признаване на анексираните територии срещу електроенергия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Електроснабдяването в Украйна значително ще се подобри, ако страната официално признае новите райони на Русия", написа в Телеграм зам.-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев. Той добави, че закупуването на електроенергия от Словакия ще доведе до още по-голямо повишаване на цените на енергията за украинците.

Междувременно президентът Володимир Зеленски оповести, че близо 4 млн. души в цяла Украйна са засегнати от продължителни прекъсвания в електрозахранването вследствие на руските въздушни удари по електроенергийната инфраструктура на страната, заяви президентът. От своя страна, кметът на Киев Виталий Кличко съобщи, че електропреносната мрежа на украинската столица работи в извънреден режим, тъй като доставките на електричество са намалели почти наполовина в сравнение с предвоенния период. Той потвърди оповестената от държавната енергийна компания “Укренерго” информация, че в следващите дни ще има спирания на тока.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба поиска от иранския си колега Хосейн Амир Абдолахиан Техеран незабавно да спре доставките на оръжие за Русия, с което се убиват цивилни и се унищожава критична инфраструктура в Украйна. Това е станало в първия телефонен разговор между двамата откакто Киев заяви, че Москва използва произведени в Иран дронове камикадзе. Техеран обаче отрича обвинението на Украйна и западните й съюзници, че снабдява Русия с оръжията.

Руските сили в окупираната украинска област Херсон извършват масови кражби на медицинско оборудване и линейки, за да направят района необитаем, заяви президентът Володимир Зеленски.“Окупаторите са решили да затворят медицинските заведения в градовете. Те оказват натиск върху лекарите, които все още са останали, да се преместят на територията на Русия”, каза още той. Според Зеленски Русия се опитва да превърне Херсонска област в ничия земя, тъй като е осъзнала, че не може да задържи града и затова взема каквото може.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Румен Радев

Румен Радев: На тези и на следващите избори ще избираме между войната и мира

Неприемливо е продължаването на войната в Украйна и невъзможната победа над Русия да се представят като единствено възможен изход, заяви пред журналисти в Ямбол президентът Румен Радев. По думите му, всеки ден от войната е пагубен и той се отразява..

публикувано на 18.05.24 в 14:09

Парламентът ще заседава извънредно, депутати нямало да говорят предизборно

Във вторник, 21 май, от 13 часа ще се проведе извънредно заседание на парламента, реши Председателският съвет на Народното събрание. Ще бъде изслушан служебният премиер Димитър Главчев за размера на увеличението на пенсиите от 1 юли, което вече е решено..

публикувано на 17.05.24 в 13:06

По съседски: Събития с балкански адрес

Гордана Силяновска-Давкова се закле да бъде "президент на Македония" Международен скандал предизвика встъпването в длъжност на Гордана Силяновска като първата жена-президент на Република Северна Македония (РСМ). Пред парламента тя се..

публикувано на 17.05.24 в 10:40