Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БТА откри пресклуб в Букурещ и зала за пресконференции в Тараклия

8
Освещаване на пресклуба в Букурещ
Снимка: БТА-Христо Касабов

Българската телеграфна агенция (БТА) е първата българска медия, която ще има пресклуб в Румъния. Откриването съвпада с датата, на която Румънската православна църква почита паметта на Св. благоверна Теофана Басараб (българската царица Теодора Търновска), информира БТА.


На откриването на залата на националния пресклуб в Тараклия присъства и президентът Румен Радев, който е на двудневно посещение в Молдова. Помещението на БТА е в една от сградите на Тараклийския университет. Наличието на голяма българска общност в района е причина за създаването на местно представителство на БТА. По данни на Националното статистическо бюро на Молдова към 2014 г., близо 80% от населението на града е българско.

Извън България, БТА разполага с национални пресклубове в Скопие, Република Северна Македония, както и в Босилеград, Сърбия. Идеята е част от политиката на агенцията за български медийни средища във всички съседни страни, както и в държави с големи български общности.


Да подкрепи колегите ни в усилията за задълбочаване на контактите в региона и сред представителите на българската диаспора, в Букурещ беше и генералният директор на Българското национално радио Милен Митев. Само преди седмица той и посланиците на Румания и Молдова в България откриха уеб сайта на „Радио България“ на румънски език. 

След освещаването на клуба на БТА в Букурещ, в Националната опера на Румъния се проведе гала-концертът “Заедно в Европа” под патронажа на президентите на двете съседни държави Клаус Йоханис и Румен Радев, беше открита и съвместна изложба на БТА и AGERPRES по повод 30-ата годишнина от подписването на Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство между Румъния и България и 15-ата годишнина от присъединяването на двете държави към Европейския съюз.

Снимки: БТА - Христо Касабов, Минко Чернев, Мартина Ганчева 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Зографски манастир в Атон

Изложба “Атон в рисунки и фотографии” се открива в Рим по случай 24 май

Изложба “Атон в рисунки и фотографии” ще бъде открита на 22 май в Папския латерански университет в Рим. Събитието, което ще се проведе под патронажа на президента Румен Радев, е част от програмата на Българската православна църковна община “Свети..

публикувано на 18.05.24 в 11:03

Традиционни пехливански борби в Голо бърдо, Албания

Село Големо Острени, намиращо се в историко-географската област Голо бърдо в Албания, в която живее голяма част от българското национално малцинство, и през тази година беше домакин на пролетния турнир по свободна борба. Турнирът се провежда винаги..

публикувано на 18.05.24 в 10:50

Българска изложба в Братислава ще разкаже истории от глаголически времена

Българският културен институт в Братислава ще открие на 22 май т.г. документалната пътуваща изложба “Истории от глаголически времена” на Държавния културен институт към министъра на външните работи и на Института за български език при Българска..

публикувано на 18.05.24 в 09:10