Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бесарабските българи честват своя празник с множество събития

Снимка: Изпълнителна агенция за българите в чужбина

Любимите на всички българи песни „Хубава си, моя горо“, „Облаче ле бяло“ и „Даньова мама“ прозвучаха в Националния дворец на културата на едно от събитията по случай Деня на бесарабските българи. Всички присъстващи почетоха с минута мълчание паметта на загиналите във войната в Украйна.

Райна Манджукова, директор на Изпълнителната агенция за българите в чужбина изтъкна, че всички българи са едно цяло, независимо от мястото, на което се намират днес. Тя припомни и имената на някои от останалите в историята бесарабски българи – Александър Малинов – министър-председател, Олимпий Панов – офицер и военен министър, Александър Теодоров-Балан – литературен историк, Данаил Николаев – генерал и военен министър.

Връчени бяха също отличия за помощта на нашите сънародници в условията на военен конфликт, а в края на събитието беше изпълнена и песен, посветена на Украйна. Гости на еднодневният фестивал по случай Деня на бесарабските българи са българи от Украйна, Молдова и Банат, Румъния.

Празникът ще продължи до 22,00 ч. на откритата сцена пред НДК, където посетителите ще могат да научат повече за традициите на бесарабските българи, да вкусят от традиционните бесарабски вина и ястия и да се насладят на изпълненията на ансамблите от Украйна, Молдова и Банат, Румъния. От 18,30 ч. в Централния военен клуб пък ще се състои честване на Деня на бесарабските българи, посветено на молбата за мир и разбирателство между народите. Събитията са организирани от Изпълнителната агенция за българите в чужбина, Центъра на бесарабските българи в България и Дружество "Родолюбец“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за значими валежи в сряда в 22 области на страната

В сряда, 8 май, минималните температури в страната ще са между 9 и 14°, в София 9°. През деня ще е облачно и дъждовно. По обяд и след пладне на много места ще вали с гръмотевици. Има условия за градушки. Значителни ще са валежите в Западна и..

публикувано на 07.05.24 в 20:10

Преходът към либерализация на пазара на електричество ще е юли-декември 2025 г.

Приемайки окончателно изменения в Наредбата за регулиране на цените на електрическата енергия, Комисията за енергийно и водно регулиране набеляза следващия етап от либерализацията на пазара на електроенергия, предвиждащ пълна либерализация на..

публикувано на 07.05.24 в 19:20

България днес - 7 май 2024 г.

С началото на Светлата седмица, в предаването "България днес", говорим за красивото и пленителното около нас. Какво е бъдещето на т.н. гурме-туризъм и има ли той почва у нас – отговорите ще търсят експерти в бранша на 8 май в София, а ние ви..

публикувано на 07.05.24 в 19:00