Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първа изложба на детски рисунки „Моята българска бродирана риза“ в Рим

В Деня на народните будители, в италианската столица се открива първата изложба с творби на участници в Международния конкурс "Моята българска бродирана риза". Организатори са Българският културен институт в Рим и Културната асоциация "Асен и Илия Пейкови" с Българско училище "АзБуки" в Рим и Колеферо. Куратор е Олга Босева.


Експозицията включва произведения на деца от български неделни училища в чужбина и школи от България, участвали в конкурса "Моята българска бродирана риза". 


Идеята на конкурса, чието шесто издание се проведе през настоящата 2022 година, е на 11 май, когато православната ни църква почита светите братя Кирил и Методий, всеки българин от всяко кътче на земята да се облече с бродирана риза, блуза, дреха, вратовръзка, на които има българска шевица. Заедно с това българските деца от всички краища на света са призовани да предадат своето усещане за родината чрез силата на изкуството. 

Сега произведенията им могат да бъдат видени и в галерия „България“ в Рим, на адрес: Via Monte Brianzo, 60 - 00186 Roma. Откриването на изложбата е на 1 ноември от 18:00 часа и ще остане там до 10 ноември.


В галерията ни по-долу можете да видите още детски рисунки от конкурса "Моята българска бродирана риза".

Снимки: Културна асоциация „Асен и Илия Пейкови“, Италия


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Заключителна дискусия на 19-ата Световна среща на българските медии - в гр.Измаил

Институт по българистика ще бъде открит в Хуманитарния университет на град Измаил

Държавният хуманитарен университет в украинския град Измаил подготвя откриването на Институт по българистика – това съобщи ректорът проф. д-р Ярослав Кичук. По думите му, университетската общност отделя голямо внимание за развитието на етническата..

публикувано на 21.06.24 в 12:38

Книгата "Български стъпки в далечна Бразилия" разказва за съдбите на българи-имигранти

В Националния етнографски музей в София (ул. Московска 6А) днес от 16.00 ч. ще бъде представена книгата на Даниел Методиев "Български стъпки в далечна Бразилия: имена, дати, истории и съдби".  В нея авторът, който от 10 години живее в Бразилия,..

публикувано на 21.06.24 в 08:35

Болградската гимназия посрещна журналисти от 18 българоезични медии по света

Сигнал за въздушна тревога прекъсна за кратко дискусиите във втория ден на Деветнадесетата Световна среща на български медии, организирана от БТА в Украйна. Делегатите на форума – журналисти от 18 българоезични медии по света – днес гостуват на..

публикувано на 20.06.24 в 17:54