Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Открит урок по будителство преживяха учениците от неделното училище „Васил Левски“

В дома на Румен Стефанов - пазител на българското в Лас Вегас

Моята България вече е създадена тук, казва сънародникът ни

13
Снимка: личен архив

Ако запитате сънародниците ни в Лас Вегас има ли съвременни будители сред тях, неизменно ще чуете в отговор името на Румен Стефанов.

Всички българи там знаят или поне са чували за Румен и неговия ресторант, който е като център на българската общност в Невада. На стените в ресторанта висят портретите на наши славни революционери, като Христо Ботев, Георги С. Раковски, Васил Левски и пр. През последните няколко години и избирателната секция на българите във Вегас също беше там. "Мястото може да се сравни с "революционен комитет", където се събират българските имигранти, за да бистрят политиката и да обсъждат злободневни теми и важни въпроси, свързани с Родината", разказва ни Мария Самичкова, наш сътрудник в "развлекателната столица на света".

Румен Стефанов със съпругата си Владимира и дъщерите си Касандра и Божена

По повод Деня на народните будители тя гостува на Румен Стефанов – не само защото той олицетворява българското във Вегас, но също така защото негови специални гости бяха и учениците от Първо българско училище "Васил Левски", водени от учителката си Диана Николова, както и Елка Русков, която е сред най-активните български общественици в Америка и съосновател на "Българския център за култура и наследство в Сиатъл".

Елка Рускова с основателите на ПБУ Васил Левски - Йорданка Атанасова и нейния съпруг, Илия

"Вдъхновяват ме родолюбивите българи, които милеят за запазването на родните традиции“, сподели ни Елка Русков, почетен консул на България в щата Вашингтон. За мен съвременен български будител човекът, в чиито дом се намираме и който е широко отворен за всичко българско. Аз мога да спомена още личности, които са ме вдъхновявали в последните 30 години тук, за да работя за българската общност, но Румен Стефанов, съпругата му Владимира, директорката на училището Йорданка Атанасова – това за мен са съвременни будители. Много бих искала българите в страната ни да знаят повече за тези хора."

Учителите в българските училища зад граница са тези, които събуждат детските умове за знания, свързани с родната ни история, език и традиции. А децата от децата от българското неделно училище ''Васил Левски'' бяха гости в дома на семейство Стефанови, за да преживеят там „открит урок по будителство“ в планината.


9-годишният Руслан Няголов посещава от две години неделното училище в Лас Вегас и е щастлив, че там може да говори на български с хора извън семейството си. Бил е в България и пази спомени за Черно море, Градската градина във Варна, Добрич, Карлово, София. Днес му е трудно да назове любимия си будител, двоуми се между Васил Левски и Христо Ботев – "и двамата са се борили за свобода, но Ботев се е грижил и за духа". Чуйте какво още казват Руслан и децата от българското училище в Лаг Вегас за това кои са будителите и как се отбелязват българските празници.

"Будителите са хората, които са се борили да освободят България, които поддържат духа и напомнят, че сме голяма и силна държава. Любими са ми думите на Левски, който е казал "Ако печеля, печели цял народ. Ако загубя, губя само мене си" – споделя момчето.

"Будителите са хората, които се борят за свободата и образованието на българския народ" – допълва 14-годишният му брат Симеон. "Помня хубавата природа и забележителностите на морската столица на България".

"Радвам се, че и тук можем да празнуваме българските празници“, споделя ни Пламен /11 г./, който вече пет години посещава българското училище в Лас Вегас. Възхищава се на Христо Ботев и казва, че българите в чужбина, също като него, трябва да пробуждат българщината извън граница.

4-годишната Тайли също знае, че празнуваме будителите днес. Тя говори прекрасен български език и не се затруднява да назове имената на великите ни личности – Левски, Вазов, Ботев. 11-годишната Рени също се вдъхновява от личността на Апостола, а най- много в родината ни обича зелените планини – "едни от най-красивите са!".


На хиляди километри от България, Румен Стефанов продължава да пресъздава България, а домът на сънародника ни в планината символизира всичко българско и родно. От надписа "Образцов дом" на вратата, намигването към миналото с табелката ул. "Комсомолска" и механата в традиционен български стил, до красивия параклис в двора и дъхавите мушката и здравец, които красят и побългаряват още повече дома му.

През годините той успява да поддържа искрата на патриотизма и с гордост се нарича българин. Любовта на Румен, към отечеството, към славните ни деди и будители, е неговата основна движеща сила за разпространяване и поддържане на българските културни традиции извън граница. Дължи я на родителите си, но определя за свой най-голям вдъхновител възрожденеца Георги С. Раковски – идеолог и стратег на националноосвободителната борба, демократ, публицист.

С трепет в гласа, Румен говори за българските исторически фигури и смята, че въпреки различните времена, в които живеем общото, което свързва съвременните будители с нашите предци, е любовта към България, българския език, писменост и култура.

"Любовта към България е откакто съм се родил, тя е много силна и не ще се промени, докато съм жив. Майка ми и баба ми, както и другите ми роднини, бяха много будни хора и те са ме научили да бъда такъв, какъвто съм и да избера правилната пътека, по която да вървя. Те са ме упътвали, те са ми давали съвети, те също са моите будители", добавя Румен.

Той е един щастлив човек, който е сбъднал най-голямата си мечта - да пресъздаде своята България на хиляди километри от родината, в Лас Вегас.

"Аз съм благодарен на българите, живеещи в цяла Америка, не само във Вегас, защото благодарение на тяхната подкрепа се получи моята мечта- да имам т.нар. механа, в която да се събираме всички българи, да коментираме, и да крепим нашия патриотизъм. Благодарение на вас, които ми помагахте през изминалите 26 години, се сбъднаха моите мечти", казва с благодарност Румен.

За Румен будителството се изразява в желанието да се помага на българските имигранти в Лас Вегас, които са изпаднали в трудна ситуация или имат нужда от подкрепа и съдействие.

„Обичам да спомагам хората да постигнат мечтите си. Сигурен съм, че част от помощта и обичта, които давам на хората се връщат“, споделя българинът, който е изградил православен параклис в двора на вегаския си дом.

"Всеки носи в себе си вяра и надежда, вярата ни крепи. Вярата в Бога се породи от ранно детство, но пък с идването си тук в Америка се почувствах свободен и целта ми беше точно да построя параклис, защото нямам средства да построя църква, но малкият параклис е добре дошъл за всички, които вярват в Бог. Вярата и възпитанието от моите родители - да не лъжа и крада, ми помогнаха в сбъдването на моите мечти", добавя българинът.

Въпреки че вече 26 години е в Америка, той още милее за България и се опитва да пътува почти всяка година до родината, заедно със семейството си.

"Аз създадох моята България тук, но въпреки това обичам да се връщам в Родината, заедно с моята прекрасна съпруга и децата", откровен е Румен.

Снимки: личен архив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ученици от неделното училище в Солун ще проучват българските следи на Света гора

Ученици от българското неделно училище “Св. Георги Зограф” в Солун ще тръгнат по следите на българската история в Света гора, стана ясно при посещението на служебния образователен министър Галин Цоков в българския манастир “Св. Георги Зограф” в Света..

публикувано на 12.05.24 в 17:02

Над 26 300 хил. българи зад граница са изявили желание да гласуват за родния парламент

Над 26 300 заявления за гласуване в чужбина на изборите за народни представители са потвърдените до момента. Документите, подадени чрез електронната система на Централната избирателна комисия, ще се приемат до 24,00 ч. българско време на 14 май т.г. От..

публикувано на 12.05.24 в 09:27

В Рим работят за дигитална трансформация в обучението по български език и литература

В Българския кулутрен институт в Рим започна втората обучителна среща по проекта “Дигитална трансформация в обучението по български език и литература” към програма “Еразъм+”, КА2, Стратегически партньорства в областта на училищното образование...

публикувано на 11.05.24 в 17:44