Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иновативното образование навлиза в българските училища

Превръщане на знанията в практически умения и начертаване на план за личностно развитие са някои от целите на новия метод на преподаване

Снимка: Facebook/ ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Видин

Обикновено за Северозапада говорим като за най-бедния район не просто у нас, но и в Европа. Оказва се обаче, че именно там в най-важната сфера за напредъка на едно общество се случват събития, които в дългосрочен план могат да допринесат за развитието на областта и за превръщането й в просперираща. Назряло е времето, когато в класните стаи трябва да навлязат нови методи и образованието да се освободи от действащите стереотипи, подсказват добрите примери в района.

Професионалната гимназия “Проф. д-р Асен Златаров” във Видин получи две награди за иновативно обучение – Европейската в раздел “Средно образование” и на просветното министерство. Гимназията е едно от 542-те иновативни училища у нас, които въвеждат нови учебни програми и методи на преподаване.

Отличието, което получихме в европейски мащаб, е свързано с обучението по науки – физика, химия, биология, математика, за да може децата да разбират по-добре преподавания материал”, казва Мариета Георгиева, директор на гимназията. За целта училището е разработило платформа, предлагаща различен начин за обясняване на понятията: “чрез неща, които учениците познават, до които се докосват, които са около тях”.

Мариета Георгиева

Най-напред гимназията въвежда т.нар. комбинирани уроци, интегриращи в рамките на ден само три предмета. За разберат например какво представлява екологията, учениците изучават заедно на пръв поглед несъвместими дисциплини като електроника, химия и физическо възпитание.

Децата тръгват от крепостта “Баба Вида” със задачата да си вземат материали от реката, от почвата, да разгледат какво се случва около тях в природата – разказва Мариета Георгиева. – В това време те се движат, играят, тренират физическата си активност и измерват кислорода в своя организъм и влиянието на различните фактори. Когато стигнат в училище, разглеждат темата от гледна точка на химията и накрая, използвайки уменията си по електроника, създават устройство, замерващо фините прахови частици в атмосферата. Така приключва денят - по-различно, с много по-активно участие и много по-смислено.”

Един от важните предмети в гимназията в момента е “Комуникация и умения за учене”, чрез който се изграждат способности за общуване, за работа в екип, за различни видове комуникация – устна, писмена, официална, делова, както и най-същественото – за усвояване на знания, казва още Мариета Георгиева. Изобщо уменията да планираш собственото си развитие и да знаеш как да се движиш по пътя към изпълнението на този план.

Да имаш визия как да се променяш и усъвършенстваш важи в още по-голяма степен за учителите, защото те са тези, които стимулират учениците да учат по нов начин. Един от тези вдъхновяващи учители е Десислава Цокова от Професионалната гимназия “Проф. д-р Асен Златаров” във Видин, която получи наградата за значителен принос в иновациите на Регионалното управление на образованието.

Десислава Цокова

“Реално погледнато, всеки учител е новатор, защото поколенията, начинът на мислене, средата се променят и за да може да предаде знанията на променящите се ученици, той самият трябва да се промени”, казва тя и дава пример как с помощта на въображението може да се изгради амалгама от химия, икономика и физическо възпитание.

Учениците бяха разделени на екипи, които трябваше да изградят фирма, произвеждаща козметичен продукт с естествени съставки– продължава Десислава Цокова. – След това трябваше да наберат начален капитал и да набавят средствата чрез участие в щафетни игри. Със спечелените средства те трябваше да купят нужните им материали, закодирани в един ценоразпис с помощта на химически формули или с определения. Така разбраха, че знанията са много важни, когато трябва да работят и да вземат правилните решения.”

От тази учебна година Първо основно училище “Васил Левски” във гр. Вълчедръм също е иновативно школо.

Нашата иновация се нарича “Бизнес за всеки – мисията възможна” – разказва директорката Камелия Риджолска. – В неяпоставяме акцент върху постоянното приспособяване към промените в съвременното общество, защото работим с ученици от уязвими групи и целта ни е да дадем шанс на пазара на труда на всички наши деца. В заниманията ще се включват не само учители, но и родители и представители на различни професии и бизнеси, които чрез интерактивни методи ще запознават учениците със същността на своята дейност, осъществявайки връзка между усвояваните знания в училище и реалния живот.”

За да се стигне до реална промяна в образованието обаче и иновативните стратегии да залегнат трайно в училищните програми е необходима законодателна промяна, категорична е Мариета Георгиева.

“Няма да може да се случи в тази нормативна среда това, което днес наричаме “иновация” – заявява тя. – Трябва да се промени самата концепция на закона, погледът върху учебните предмети и съдържание. Каквото и да напишем в програмите, когато няма устойчивост, няма предвидимост, няма ясна перспектива, в системата се създава усещането, че всяко чудо е за три дни и не е нужно да правиш нищо, защото утре някой по някаква неясна причина ще измисли различно нещо. Но аз се радвам, че все пак имаме шанс да даваме път на иновативното образование, а това означава, че сме на правия път и се движим в правилната посока.”

Текст: Диана Цанкова /по интервюта на БНР Видин/

Снимки: Facebook/ ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Видин

По публикацията работи: Михаил Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ютюбъри от САЩ дойдоха в България, за да разберат, защо хората бягат от нея – вижте какво откриха

"80 часа в държавата, от която всички бягат" – така се казва документално филмче за България на известните създатели на съдържание в Yputube "Yes Theory", съобщава "Дневник". Авторите на видеото, което само за 3 дни събра над 1,1 милиона..

публикувано на 05.07.24 в 20:05

Слънце и по-високи температури в почивните дни

В събота , 6 юли, ще е слънчево, на места с купеста облачност в следобедните часове. Температурите ще продължат да се повишават. Минималните ще са между 15 и 21°, в София 17°. Максималните ще достигат 30 – 35°, в столицата 30°.  По..

публикувано на 05.07.24 в 19:45

България днес - 5 юли 2024 г.

В най-хубавия ден от седмицата – петък – се отдаваме на приятни срещи в "България днес" и мечти за морския бриз…От Емилия Юкер ще разберем как Клубът на българските жени и семейства в Хамбург се подготвя за второто издание на..

публикувано на 05.07.24 в 19:00