Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Най-голямата ядрена централа в Европа отново е заплашена от авария

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Запорожката атомна централа отново е изключена от електрическата мрежа, след като руски обстрел е повредил и последните две високоволтови линии към реакторите. За охлаждането им се разчита на 20 дизелови електрогенератора, които имат гориво за не повече от 15 дни, съобщи украинската ядрена компания "Енергоатом", цитирана от REUTERS. От "Енергоатом" призоваха световната общност да съдейства за демилитаризирането на централата и извеждането на руските окупатори, преди да е изтекъл критичния срок за преодоляване на възможна авария. От своя страна секретарят на Руският съвет за сигурност Николай Патрушев заяви, че окупаторите са предотвратили опит за атентат в централата, предава TAСС.

Руският военен министър Сергей Шойгу обвини западните страни, че поощряват ескалацията на войната в Украйна, като целта им е да унищожат икономиката и военния потенциал на Русия и да я лишат от независима външна политика. Шойгу посочи, че от февруари досега войските на НАТО на източния фланг са се увеличи два и половина пъти до 30 000 души: "Създават се нови многонационални батальонни тактически групи в България, Унгария, Румъния и Словакия". Той обвини Запада, че пренебрегва "ядрения шантаж", воден от Украйна.

Външно министерство в Москва направи изявление за предотвратяване на ядрена война. В документа се подчертава, че първостепенната задача на Русия е да не допусне сблъсък между ядрени държави, защото в такава война няма да има победители.

В интервю за Česká televize 1 украинският президент Володимир Зеленски определи като най-голямата грешка на Украйна през последните 30 години, че не е изградила силна система за сигурност и са смятали, че Русия никога няма да предприеме пълномащабна агресия. Той посочи, че ако Кремъл не приеме връщането на Донбас и Крим към Украйна, войната няма да приключи и ще се превърне в замразен конфликт.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Азербайджан подписаха декларация за стратегическо партньорство

Декларация за стратегическо партньорство между България и Азербайджан подписаха президентите Румен Радев и Илхам Алиев.Българският държавен глава е на официално посещение в Баку. В последните 2 години Радев и Алиев се срещат за четвърти път.  Двете..

публикувано на 08.05.24 в 16:30

България и Азербайджан укрепват стратегическото си партньорство

На 8 май българският президент Румен Радев е на официално посещение в Азербайджан по покана на своя колега - президента Илхам Алиев. Българската делегация включва служебния министър на енергетиката Владимир Малинов, председателя на Групата за..

публикувано на 08.05.24 в 06:45
Димитър Главчев

Димитър Главчев внася сигнала по казуса с частната болница “Мама и аз” в ДАНС и прокуратурата

Служебният премиер Димитър Главчев съобщи, че днес ще подаде сигнал в прокуратурата и ДАНС по казуса с частната Многопрофилна болница за активно лечение ”Мама и аз” в столицата. Решението за изграждане на частната болница с педиатрично отделение,..

публикувано на 07.05.24 в 06:00