Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Земеделието може да намали темпа на обезлюдаване

Снимка: mzh.government.bg

Развитието на родното селско стопанство е тясно свързано с труда на научните специалисти, които подпомагат фермерите. По повод отбелязването на 70-ата годишнина от основаването на Института по овощарство в Пловдив, заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков посочи, че българската научна общност има важен принос в развитието на овощарството в Европа.

Той подчерта, че Министерството на земеделието подкрепя работата на Института по овощарство, и изрази надежда в бъдеще успешното сътрудничество да продължи, за да подпомага развитието на земеделието. Според Джиков, един от проблемите на страната ни е обезлюдяването в селските, планинските и  полупланинските райони, които съставляват 44% от територията на държавата. „Именно земеделието може да намали темпа на обезлюдяване, дори да създаде обратна тенденция към завръщане на хората по тези райони“, уточни зам.-министър Тодор Джиков.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Президентът и папата призоваха за спиране на кръвопролитията в Газа и Украйна

Президентът Румен Радев и водена от него българска делегация са на посещение във Ватикана, където те бяха приети на аудиенция от Негово Светейшество папа Франциск. Президентът и папа Франциск са се обединили около мнението, че най-голямото..

публикувано на 23.05.24 в 15:09
Костенурка на разходка в Осоговската планина

Отбелязваме Световния ден на костенурката

На 23 май отбелязваме Световния ден на костенурката – най-застрашената група гръбначни животни на земята. В България живеят само два от общо 58 вида сухоземни костенурки . Те са защитени от Закона за биологичното разнообразие и търговията с тях,..

публикувано на 23.05.24 в 12:59

За какво служи и кой се нуждае от Виза тип А?

В серия от материали ще ви разкажем за визите, които са необходими за престой и транзит през България , както и гражданите на кои страни се нуждаят от тях. Както е известно, от 31 март 2024 г. България е част от Шенгенското пространство по въздух и..

публикувано на 23.05.24 в 09:45