Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вицепрезидентът участва в поредица от прояви на българите в Северна Македония

Вицепрезидентът Илияна Йотова говори на военното гробище в с. Цапари
Снимка: Пресцентъра на президентството

Вицепрезидентът Илияна Йотова участва във военно-църковния ритуал за Архангелова задушница на българското военно гробище в с. Цапари край Битоля в Северна Македония. Гробовете и братската могила са на офицери и военни чинове от 6-та пехотна Бдинска дивизия, която се е сражавала там през Първата световна война. 
„Днес заветът „никога повече“ не е истина. В Европа отново има война. На следващите поколения трябва да завещаем не оръжия и разрушения, а мир и възможности за бъдещето“, подчерта Йотова и благодари на всички, които са съхранили и са помогнали за възстановяването на войнишките паметници. 
Преди това вицепрезидентът посети българското Генерално консулство в Битоля и участва в откриването на изложбата „125 години българско дипломатическо представителство в Битоля“ и на представянето на книгата „Досието „Галичица“ и прекършената съдба на Панде Ефтимов“. 
Попитана за коментар на Закона за сдруженията и фондациите, приет от парламента на Северна Македония прие преди дни и ограничаващ имената на исторически личности, които биха могли да бъдат използвани от българските сдружения, Йотова отговори, че парламентът на Северна Македония е суверенен, има право да приема всякакви закони и отговорността е на тези, които са ги приели. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Долината на розите и българската красота в Роке Саенс Пеня, Аржентина

България се включи на традиционното за 1 май Дефиле на ретро автомобили в Президенсия Роке Саенс Пеня, провинция Чако, в далечна Аржентина, когато се отбелязва годишнината от създаването на селището. На дефилето се представят различните местни етнически..

публикувано на 03.05.24 в 10:29
Снимка: facebook.com/bulgariansocietyofnevada

Българска фиеста подготвят сънародниците ни в Лас Вегас навръх Великден

Великден ще събере сънародниците ни в Лас Вегас на вече традиционния Български фестивал. Тази година организаторите от Българо-американската асоциация в Невада са решили да направят събитието малко по-рано – на 5 май, за да съвпадне с православния..

публикувано на 03.05.24 в 09:25

Български роман на Панаира на книгата в Буенос Айрес

На провеждащия се в момента Панаир на книгата в Буенос Айрес – едно от най-авторитетните изложения на печатни произведения в Южна Америка, ще бъде представен философският роман "Преди сътворението" на писателя Христо Славов. За това съобщава..

публикувано на 03.05.24 в 08:45