Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Предупредиха жителите на Киев за възможна евакуация

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Киевчани трябва да са готови да напуснат града, ако има пълно спиране на тока, заяви кметът на украинската столица Виталий Кличко. През последните седмици милиони украинци имат режим на тока и водата, защото руските ракети и дронове поразиха жизненоважна инфраструктура. За да се избегнат претоварвания и да се даде възможност за ремонти, е въведено периодично спиране на електрозахранването. Около 40 % от енергийната система на Украйна е повредена или унищожена от руските атаки срещу електроцентрали и електропроводи.

Президентът Володимир Зеленски предупреди, че в нарушение на Женевските конвенции за защита на цивилните по време на война Русия трупа ирански ракети, за да повтори масовите атаки срещу украинската инфраструктура и на първо място енергийната. Зеленски добави, че без подкрепата на Техеран за Москва Украйна вече би била по-близо до мира.

След отправените ядрени заплахи от Русия съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан е разговарял със своя колега от Кремъл Юрий Ушаков и секретаря на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев, за да възпре използването от Москва на ядрено оръжие срещу Украйна, пише в-к „The Wаll Street Journal“. От Белият дом са отказали коментар на новината. Говорителката на Съвета за национална сигурност Ейдриън Уотсън е заявила, че: "Хората твърдят много неща". В петък Съливан посети Киев и там изрази пълна подкрепа за Украйна, припомня REUTERS.

Според т. нар. руски военни кореспонденти през ноември предстои голямо руско настъпление в Украйна, което ще се проведе с вече обучените и комплектовани резервисти, съобщава mignews.com.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Резултатът от вота на 9 юни ще се реши в последните два дни

40,2 % от имащите право на глас са готови на 9 юни да отидат до урните. 3,5% са заявили, че ще гласуват с „Не подкрепям никого“. За изборите за Европарламент са готови да гласуват 37,7% от имащите право, а 3,1% декларират твърдо намерение за гласуване..

публикувано на 07.06.24 в 09:42

Слънчев и топъл петък

В петък, 7 юни, ще бъде слънчево. Следобед над планинските райони ще се развие купеста облачност, но само на отделни места ще превали. Ще духа слаб вятър, предимно от изток. Максималните температури ще бъдат между 28° и 33°, в София – около 28°...

публикувано на 06.06.24 в 19:40

България днес - 6 юни 2024 г.

В „България днес“ на 6 юни се отправяме към Милано за фестивала „Светът у дома“, чиято цел е взаимното опознаване и диалогът между различните общности на територията на италианския мегаполис. България участва за първи път като единствен представител на..

публикувано на 06.06.24 в 19:00