Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Утре започва от днес"

10 ноември – датата, поставила началото на българския преход към демокрацията

Снимка: архив

ˮНищо не ми обещавай за утре, днес вече ценя всяка минута… Искам цвете – едно, но сега…Защото утре започва от днес…“. Това е откъс от  популярната през 90-те години на м. в. песен ˮУтре започва от днес“. Повод да си припомним тези думи е 10 ноември –  Ден на свободата на словото в България. Датата, която свързваме с началото на демократичните промени в България, става символ и на свободното изразяване през 2003 г., по време на връчването на ежегодните награди за журналистика ˮЧерноризец Храбър“ от Съюза на издателите в България.

На 10 ноември през 1989 г. Ноемврийският пленум  на ЦК на БКП приема оставката на първия в държавата Тодор Живков, което дава възможност на България да поеме по нов път на развитие след 45 години социалистическо управление. А музиката вдъхновяваше хората и им даваше сили да преминат през последвалите нелеки години.

„Мисля, че изкуството е един паралелен свят. Човек може да избяга в него, когато спре да му харесва онова, което го заобикаля. През онези ˮсоц години“ музиката беше парченце, къс свобода…“ –  казва в интервю за Радио България обичаният Валди Тотев от ˮЩурците“. Той, заедно с още много музиканти, беше неизменна част от протестните митинги, които заливаха площадите в това време на огромен ентусиазъм и надежда за промяна, за по-добро бъдеще, за свобода на словото, на изкуството, на личността.

Тогава се родиха и т.нар. песни на протеста, а казаното в тях и до днес поставя въпроси – успя ли обществото ни да се раздели с недъзите си, в правилната посока ли ни поведоха хората, които избрахме да ни управляват, постигнахме ли така мечтаната свобода… И по-малко ли са хората, които днес, именно днес искат хляб и топли обувки, както пее Илия Ангелов от ˮДиана експрес“, автор на музиката на ˮУтре започва от днес“. Текстът е на Александър Петров.


По публикацията работи: Михаил Димитров

Още от категорията

Трети международен хоров фестивал "Момчетата пеят" започва в София

Хоровото пеене е едно от най-древните музикални изразни средства , което, анализатори твърдят, че може да припознаем дори в древните езически ритуали. През ранното Средновековие придобива голяма популярност в Европа, като съпътстващ елемент на..

публикувано на 03.10.23 в 14:25

"Самовила" – DIA омагьосва с авторска музика на фолклорна основа

След като в началото на годината DIA представи песента си " Изгори ме", вече е готова и със " Самовила".  DIA е творческият псевдоним на младата Димана Мирчева, която още от ученичка в Националното музикално училище в София  изгради свой..

публикувано на 03.10.23 в 10:15

БНР премиерно показа нова версия на знаковата песен „Притури се планината“

50 години след първия запис на "Притури се планината", БНР представи премиерно нова версия на знаковата българска фолклорна песен. Изпълнението е с участието на Детския радиохор, Симфоничния оркестър и Оркестъра за народна музика на БНР.  Покойният..

публикувано на 02.10.23 в 12:20