Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Национален протест на двата големи синдиката в България

Протестно автошествие вероятно ще затрудни придвижването в София

Снимка: БГНЕС-архив

Двата най-големи профсъюза в България – КНСБ и "Подкрепа", излизат на протест днес по улиците на София, във връзка с което се очакват проблеми с придвижването в столицата. Акцията е насочена срещу неадекватната политика по доходите на трудещите се. Те настояват за ръст на доходите, компенсиращ инфлацията, която за година достигна 18,7%, ръст на минималната заплата от 710 лв. до минимум 850 лв. от 1 януари 2023 г., ръст на всички работни заплати в частния и бюджетния сектор през 2023 г. с минимум 13% и др. 

Относно зеления преход и ефекта му върху заетите в енергетиката профсъюзите настояват за приемане на Национален план за справедлив преход и картографиране на уменията на работещите във въглищните райони с цел подготовката им за нови работни места. Иска се също приемането на дефиниция за енергийно уязвими потребители до края на 2022 г. и въвеждане на механизъм за финансовата им подкрепа.
Протестните действия предвиждат автошествие и митинг пред Народното събрание. Автошествието ще започне от 12 часа, като участниците ще се придвижват по следния маршрут: тръгване от пл. „Народно събрание“– бул „Цар Освободител“ – Орлов мост – бул. „Цариградско шосе“ – пл. „Площад на авиацията“ – бул. „Цариградско шосе“ – Орлов мост – бул. “Евлоги и Христо  Георгиеви“ – НДК – бул. „България“ – бул. „Акад. Иван Гешов“ –  бул. „Цар Борис III” - пл. “Руски паметник” – бул „Ген. М.Д. Скобелев“ – ул. „Опълченска“ – бул. „Тодор Александров“ – пл. „Независимост“ – пл. „Атанас Буров“ – пл. „Ал. Батемберг“ – бул. „Цар Освободител“ – ул. „15 ноември“ – пл. "Св. Александър Невски".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Белоградчишките скали в Северозападна България

До четвъртък ще е слънчево и горещо

Във вторник , 18 юни, в България времто ще е слънчево и горещо. След обяд над планините и Североизточните части от страната ще се заоблачи и на места ще превали. Минималните температури ще са между 16 и 20°, в София 16°. Максималните ще са от 31 до..

публикувано на 17.06.24 в 19:30

България днес - 17 юни 2024 г.

В „България днес“ на 17 юни говорим за политическата картина в страната ни през призмата на политическата психология, запознаваме ви с френскоезичните програми на Стопанския факултет на Софийския университет, разказваме и за смисъла и..

публикувано на 17.06.24 в 19:00

Вече 30 години обучение на френски език предлага Стопанският факултет на СУ "Св. Климент Охридски"

Дарителството и визионерството по отношение прогреса на родната наука и просвета е белязало развитието на висшето образование в България. Благодарение на предприемаческия дух и родолюбието, което пази у себе си през десетилетията в странство, Евлоги..

публикувано на 17.06.24 в 11:50