Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София събра на творческа среща фолклорни състави от чужбина

| обновено на 12.11.22 в 15:16
4
Снимка: Facebook /Асоциация на Българските Фолклорни Състави В Чужбина

В София се провежда първата творческа среща-семинар на ръководителите на фолклорни състави в чужбина. Събитието е организирано от Асоциацията на българските фолклорни състави в чужбина с подкрепата на Изпълнителната агенция за българите в чужбина. На официалното откриване на събитието присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова и директорът на ИАБЧ г-жа Райна Манджукова. 


В приветствието си, вицепрезидентът отново постави въпроса за уреждането на статута на Асоциацията на българските фолклорни състави в чужбина, което да улесни контактите на съставите с българските институции и дейността им да бъде подпомагана от българската държава.


„Вие сте едно от най-красивите лица на България зад граница – изтъкна Илияна Йотова. – Благодаря ви, че отстоявате и популяризирате българщината. Българското е нашият код, независимо в коя част на света живеем“.


Фолклорът е един от стълбовете на нашата нация и основен инструмент за запазване на българския дух зад граница, посочват организаторите. В рамките на семинара, който се провежда от 11 до 13 ноември, е предвидена и среща-разговор с народната певица Янка Рупкина.



Снимки: БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Боряна Мургина: Логопед е нужен и за българчетата от неделните училища в чужбина

Човекът е част от обществото и трудно би живял без да общува. Затова грижата за доброто представяне пред другите започва още в ранна възраст, когато се учим да говорим. Всичко започва в семейството, но забързаният начин на живот забавя развитието в..

публикувано на 28.03.24 в 12:10

Правителството отпусна средства за българските общности в ЮИЕ

Министерският съвет одобри средства до 2 100 000 лева по Програмата за подкрепа на организациите на българските общности в Албания, Сърбия, Косово, Украйна и Молдова и на граждани на Република Северна Македония с българско самосъзнание за работа..

публикувано на 27.03.24 в 16:43

Българско училище "Гергана" ще отбележи тържествено 20-ия си рожден ден

По традиция българската общност в американския североизток празнува Деня на българската просвета и култура и славянската писменост 24 май с редица концерти. Особено тържествено празникът ще бъде отбелязан от българското училище и хор "Гергана" в..

публикувано на 27.03.24 в 16:37