Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Достъпността на средата - проблем за незрящите в България

Най-големият проблем, с който се сблъскват незрящите в България, е достъпността на външната среда, заявиха за БТА от Съюза на слепите в България по повод Международния ден на слепите – 13 ноември. От организацията нямат точна статистика за броя на незрящите у нас, но към 1 януари техни членове са над 11 000 души с над 71% нарушено зрение. Нормативната база е уредена добре, но проблем са изпълнението и контролът. Слепите хора се объркват от лошо изпълнената специализирана маркировка по тротоарите, която на места завършва в сгради, както и от лошата организация на звуковата сигнализация на светофарите. Не достигат кучета-водачи, не се работи достатъчно и за подкрепа на трудовата реализация на незрящите. В България има само две специализирани средни училища за незрящи - във Варна и София.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

С тържества из цялата страна България отбелязва своята независимост

Честванията на Деня на Независимостта във Велико Търново започнаха в църквата „Св. 40 мъченици“, където на 22 септември 1908 година княз Фердинанд Първи прочита манифеста. „Знаем, че със стиснати ръце можем да постигнем много повече, отколкото с бутане..

публикувано на 22.09.24 в 13:45

Румен Радев: Предците ни завещаха да отстояваме българските национални интереси

Велико Търново е център на тържествата по случай 116-ата годишнина от обявяването на независимостта на България, провъзгласена на 22 септември 1908 година с манифест на княз Фердинанд Първи в църквата "Свети 40 мъченици", а след това обявена и в..

публикувано на 22.09.24 в 09:58

Велощафета Sofia Bike Relay в центъра на София в Деня на независимостта

В днешния Ден на независимостта от 10.00 часа ще се проведе първата по рода си корпоративна колоездачна щафета. Стартът на събитието, наречено Sofia Bike Relay, ще бъде даден пред националния стадион "Васил Левски" в София. Всеки от фирмените..

публикувано на 22.09.24 в 06:35