Антоанета Салтова е бивша състезателка по художествена гимнастика в пловдивския спортен клуб “Тракия“. Участвала е в републикански първенства, по-късно влиза в българския национален отбор по художествена гимнастика и през 1993 г., заедно с ансамбъла ни, печели златен и два сребърни медала от Европейското първенство в Букурещ. Кариерата й на гимнастичка приключва едва на 17 години. Но след като завършва специалност българска и френска филология в Пловдивския университет, вятърът я отвява в … Италия.
Днес Антоанета живее в италианското градче Сант Анджело ин Вадо, заедно със съпруга си и двете им деца. Сега тя носи фамилното име Витале и работи като треньор по художествена гимнастика в местния спортен клуб. “Тази година при мен се записаха 23 деца, имам три възрастови групи на различно ниво. Разбира се, обучавам ги по българската школа“ – казва Антоанета и добавя, че работата й носи огромно удовлетворение. В Сант Анджело ин Вадо свързвали българската художествена гимнастика най-вече с името на трикратната ни световна шампионка Мария Петрова, с която Антоанета е тренирала в клуб “Тракия“.
Българската треньорка в Италия признава, че й липсват родината, близките, приятелите. И още нещо:
“Липсва ми българската кухня, колкото и странно да звучи. Италианската кухня е толкова известна в цял свят, но аз не на всичко съм свикнала с нея и си готвя българско тук. Затова винаги, когато се връщам от България, си нося наша лютеница в куфара“, казва Антоанета.
Съдбата обаче й е подготвила поредната изненада. През 2019 тя получава официална покана от община Мураяма в Япония, домакин на лагера на нашите грации за Олимпиадата.
“Поканиха ме като съветник и като посредник между двете култури. Бях треньор на местния тим по художествена гимнастика, обикалях училищата и градините, за да популяризирам българската култура и спорт“ - спомня си Антоанета.
Ала с появата на Covid-19 и санитарните рестрикции, животът в града замира. Така се ражда проектът „Cooking with Antoaneta”, който предизвиква истинска сензация. “Исках да покажа на японците какво ядем ние българите, защото кухнята е част от нашата културна идентичност. Записахме видеа за YouTube с 5 нашенски рецепти“, разказва Антоанета:
“Направих мусака, таратор, пилешка супа, пълнени чушки и катми. И не знам контекстът ли беше такъв, времето ли заради ковида, но покрай проекта избухна голям публичен интерес. Медиите започнаха да снимат всяка рецепта, която правих и да разпространяват инициативата, а това ме удовлетвори, защото намерението ми беше именно да популяризирам българското. Японците организираха специално събитие за здравословно хранене и ме поканиха да приготвя пилешка супа за 60 души. Направих застройката с българско кисело мляко и те обявиха, че моята супа е много здравословна“ – спомня си Антоанета.
Вижте как Антоанета Витале приготвя българска пилешка супа за японската публика:
Покрай отлагането на Олимпиадата в Токио, Антоанета остава цели две години в град Мураяма. През 2021 тя се прибира обратно в Италия. Но признава, че би се върнала отново в Страната на изгряващото слънце, за да продължи да популяризира българската култура и спорт, които са на почит сред японската общественост.
Рецептата за лютеница на Антоанета, която предизвика фурор в Япония:
През септември миналата година женският хор на българския фолклорен ансамбъл "Шевица" в София се сдоби с изненадващо попълнение – млад мъж, с татуировки и всичко, както си му е редът за вокалист на канадска хеви метъл групал – влезе и седна..
Желание и умение да рисува има почти всяко дете. Колкото до таланта – понякога са нужни години, за да бъде той забелязан и признат. Особено ако се случи така, че израстваш в България в зората на демокрацията. Именно такава е историята на сънародничката..
Любопитство към света около нас и неспирно желание да върви напред и да разгадава, какво се крие след всяка нова крачка и пробив в науката – това е водещата нишка към прогреса за един съвсем млад учен в България. Тервел-Любомир Боянов е само на..