Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

САЩ и Русия преговарят в Анкара за мира в Украйна

Снимка: архив

В турската столица са започнали руско-американски преговори, съобщи кореспондентът на БНР в Москва Ангел Григоров, като се позова на изданието "Коммерсантъ". Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков е потвърдил информацията, с уточнението, че инициатор на преговорите е американската страна. Срещата в Анкара не е била анонсирана предварително. Руски канали в социалната мрежа "Телеграм", съобщават, че на консултациите се обсъжда вариант на мирно споразумение между Русия и Украйна, а в делегацията участва директорът на Службата за външно разузнаване Сергей Наришкин, посочва още кореспондентът ни.

Междувременно, в Бали, председателят на срещата на лидерите от Г-20, индонезийският президент Джоко Видодо е призовал днес за единство по време на тазгодишното издание на форума, предаде БТА, като цитира Ройтерс. По думите на Видодо, блокът не трябва да позволи на света да изпадне в още една студена война, а конфликтът трябва да завърши. В противен случай, ще бъде трудно светът да върви напред, е посочил Видодо, без да споменава изрично войната в Украйна в речта си на откриването на форума. Според него, конфликтът се отразява много силно върху доставките на продоволствие и енергийни източници и светът се изправя пред поредица от кризи, които изострят съперничествата. Индонезия работи за сближаването на големите различия между държавите, е казал още индонезийският президент и допълнил, че същият дух трябва да бъде показан от страните участнички, защото сътрудничеството е необходимо повече от всякога, за да се спаси светът. 

В същото време, говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова опроверга съобщения от страна на западните медии, че министър Сергей Лавров е настанен в болница на индонезийския остров Бали. В любителски видеоклип, разпространен от Захарова, Лавров е призовал „западните журналисти бъдат по-честни, отколкото са, по-често да пишат истината и да не се ограничават в репортажите си до една гледна точка", предаде кореспондентът на БНР в Москва.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Румен Радев

Румен Радев: На тези и на следващите избори ще избираме между войната и мира

Неприемливо е продължаването на войната в Украйна и невъзможната победа над Русия да се представят като единствено възможен изход, заяви пред журналисти в Ямбол президентът Румен Радев. По думите му, всеки ден от войната е пагубен и той се отразява..

публикувано на 18.05.24 в 14:09

Парламентът ще заседава извънредно, депутати нямало да говорят предизборно

Във вторник, 21 май, от 13 часа ще се проведе извънредно заседание на парламента, реши Председателският съвет на Народното събрание. Ще бъде изслушан служебният премиер Димитър Главчев за размера на увеличението на пенсиите от 1 юли, което вече е решено..

публикувано на 17.05.24 в 13:06

По съседски: Събития с балкански адрес

Гордана Силяновска-Давкова се закле да бъде "президент на Македония" Международен скандал предизвика встъпването в длъжност на Гордана Силяновска като първата жена-президент на Република Северна Македония (РСМ). Пред парламента тя се..

публикувано на 17.05.24 в 10:40