Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли обстоятелства, които да „принудят“ политиците да съставят правителство?

Снимка: Ани Петрова

Почти месец след като депутатите в 48-ия парламент положиха клетва, в България продължава управлението на четвъртия служебен кабинет, назначен от президента. Държавният глава Румен Радев провежда консултации с парламентарно представените политически партии, но най-вече им дава време за диалог, без който съставянето на правителство в рамките на раздробения 7-партиен български парламент би било невъзможна мисия.

За далновидност и разум призова политическите лидери и вицепрезидентът Илияна Йотова. По думите и, България има нужда от редовен кабинет, за да се поемат и на национално, и на европейско ниво достатъчно тежки ангажименти за реформи. Напоследък желанието на думи да се направи кабинет е обратнопропорционално на действията“- констатира вицепрезидентът.

Ралица Симеонова

"Виждаме едни политически консултации, които по-скоро са имитация на пълнокръвен процес на договаряне за формиране на правителство. Отстрани изглежда, че никой не иска да вземе властта. Всеки калкулира своите печалби и загуби в процеса на договаряне и се опитва да максимизира своите печалби и да минимизира своите загуби, от гледна точка на следващите избори“ – отбеляза в интервю за БНР политологът Ралица Симеонова. – Очакванията са изборите да са скоро и тази мотивация детерминира хода и процеса на договаряне. Ситуацията в държавата обаче, изисква вземане на непопулярни решения, които имат негативни последствия за политическите сили, които ги вземат. Въпросът е кой е склонен да носи отговорност за непопулярните решения, които ще трябва да се вземат и напред"- смята тя.

Партиите, които биха могли да участват във всякакъв управленски формат са ГЕРБ и ДПС, защото единствени няма да понесат големи електорални щети. А до съставяне на кабинет, макар и неустойчив, може да се стигне при третия мандат, за който категорична заявка дават две партии – националистическата “Възраждане“ и най-малката парламентарна сила “Български възход“.

С резултатите от изборите на 2 октомври българското общество постави ясна задача към политическия елит – да загърби партийното его и да намери конструктивен диалог по приоритетните теми за обществото – справяне с бедността на фона на галопиращата инфлация и задълбочаваща се икономическа криза, съдебна реформа. 56% от анкетираните в последното проучване на агенцията „Галъп Интернешънъл“ искат формиране на правителство. Какво правят политиците обаче?

Първан Симеонов

“Говорят си, седят заедно, свикват един с друг… Наближават празници, не им се занимава, така че може и да се получи нещо. Мисля, че шансът да има правителство не е по-голям от шанса да няма, но е по-голям от преди“ – коментира социологът от агенция „Галъп“ Първан Симеонов пред “Дарик радио“.

Търпението на обществото обаче е пред изчерпване. Преди дни двата най-големи синдиката – КНСБ и КТ „Подкрепа“ организираха протест с искания за ръст на доходите, компенсиращ инфлацията, която за година достигна 18,7%. Хиляди поискаха ръст на минималната заплата от 710 лв. до минимум 850 лв. от началото на 2023 г., повишение с минимум 13% на всички работни заплати в частния и бюджетния сектор през 2023 г. и пр. Тези промени обаче са възможни с приемането на нов бюджет за следващата година, какъвто служебният кабинет отказва да внесе, тъй като няма политическо представителство и мандат за провеждане на политики.

Социалното недоволство обаче би могло да окаже натиск за сформирането на редовен кабинет – тази теза изрази президентът Румен Радев по време на срещата си със синдикалните лидери в петък /11.11/.

Ваня Григорова

“Това е малко порочен подход за съставяне на правителство – коментира от своя страна Ваня Григорова, икономически съветник в КТ “Подкрепа”. – Подобно нещо гарантира, че кабинетът ще бъде неустойчив. Ако не бъде постигнат минимален консенсус за приоритетите на държавата, опасявам се, че една евентуална коалиция ще има по-кратък живот от предходната. Ние все още имаме политически елит, който не осъзнава ролята си на водач през тежката криза, в която се намираме. Виждаме хора, които са склонни да угаждат на Брюксел и Вашингтон, но не и на българските граждани.”

“Съставянето на правителство с кратък срок на действие е възможно, ако партиите успеят да се договорят по някаква програма“ -  смята анализаторът Емил Соколов:

Емил Соколов

“За да се случи това, те трябва да имат консенсус по въпроси като правосъдната реформа и тази в КПКОНПИ, приемането на бюджет и инфлационните мерки. Евроатлантизмът не може да бъде панацея. Едно правителство не може да управлява само с фокус върху външната политика, неглижирайки вътрешните проблеми.“

Водещата парламентарна сила ГЕРБ може да получи подкрепа от ДПС и от „Български възход“, но това ще им нанесе сериозна репутационна щета. Ако третия мандат бъде даден на БСП, което е доста възможен вариант, ГЕРБ ще се изплашат от влизане в коалиция с тях, прогнозира анализаторът.

Евродепутатът от ЕНП Радан Кънев счита за удачна хипотезата за възможен кабинет с мандата на втората сила „Продължаваме промяната“ или с този на Демократична България, ако ГЕРБ подкрепят подобна конфигурация и осигурят необходимото мнозинство.

Радан Кънев

“Такъв кабинет може да консолидира външнополитическа позиция на България, позицията в ЕС и в НАТО по начин, който не е постиган от десетилетия насам. Това е изключително важно и за националната ни сигурност, и за икономическия просперитет, и за ролята ни в ЕС, която досега винаги е била плаха и пасивна. Такова правителство би могло да реализира умна финансово-икономическа политика, да задържи тренда на изпреварващ икономически растеж спрямо еврозоната, да подпомогне българската индустрия и промишленост да реализират огромния си потенциал във време на прекъснати вериги на доставки."

Съставил: Йоан Колев

Снимки: Ани Петрова, БГНЕС, Facebook /Емил Соколов, Facebook / Радан Кънев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Парламентът ще заседава извънредно, депутати нямало да говорят предизборно

Във вторник, 21 май, от 13 часа ще се проведе извънредно заседание на парламента, реши Председателският съвет на Народното събрание. Ще бъде изслушан служебният премиер Димитър Главчев за размера на увеличението на пенсиите от 1 юли, което вече е решено..

публикувано на 17.05.24 в 13:06

По съседски: Събития с балкански адрес

Гордана Силяновска-Давкова се закле да бъде "президент на Македония" Международен скандал предизвика встъпването в длъжност на Гордана Силяновска като първата жена-президент на Република Северна Македония (РСМ). Пред парламента тя се..

публикувано на 17.05.24 в 10:40

Мнозинството подкрепя демокрацията, но има противоречиви възгледи за нея

63% от пълнолетните българи смятат, че демокрацията е най-добрата форма на държавно управление. 19 на сто са на противното мнение, сочи представително изследване на агенция "Тренд“, поръчано от Институт “Отворено общество – София”. Доверието в..

публикувано на 17.05.24 в 10:14