Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

НАТО ще разследва полския ракетен инцидент

Снимка: БГНЕС

На ниво посланици НАТО ще обсъди създадената заплаха срещу полската територия, след като ракета падна в полска ферма близо до Украйна и уби двама цивилни. Варшава заяви, че не е нужно да се задейства член 5 от договора на НАТО за колективна отбрана. Полският президент Анджей Дуда коментира, че все още няма точна информация кой е изстрелял ракетата. "Ще има съюзническо разследване. В този момент нямаме доказателства, кой е пуснал ракетата. Това е ракета руско производство, но разследването продължава", каза Дуда. 

Официални представители на САЩ съобщиха, че по първоначални данни ракетата, ударила Полша, е била изстреляна от украинските сили срещу приближаваща руска ракета, предаде Асошиейтед прес. Според тях това е станало на фона на последния опустошителен ракетен залп, изстрелян от Русия по електроенергийната инфраструктура на Украйна. На 15 ноември Русия е изстреляла над 90 крилати ракети срещу Украйна, от които са били свалени 77, предаде УНИАН. 

България е изключително притеснена от експлозията в Полша, при която загинаха двама цивилни граждани, се казва в позиция на българското външно министерство. "Следим развитието на ситуацията отблизо и сме в контакт с нашите съюзници за консултации. Изразяваме пълна солидарност с полските ни съюзници, обединението на НАТО и ЕС е нашата сила. От самото начало на руската война в Украйна заявяваме, че агресията трябва да спре", се казва още в позицията. 

"Инцидентът в Полша, който доведе до загубата на човешки животи, е неприемлив, крие риск за дестабилизация на целия регион и за разширяване на териториалния обхват на войната на Русия срещу Украйна", заяви президентът Румен Радев в своя позиция. "Нужно е незабавно изясняване на този опасен случай и предприемане на адекватни мерки. Всеки ден на тази война разрушава бъдещето на Европа и света", заявява Радев.

Руските удари срещу украинската енергийна система доведоха до спиране на тока в части от Молдова и в много райони на Украйна. Киев обяви, че липсата на електричество е спряла подаването на нефт по петролопровода „Дружба“, който доставя руската суровина към Унгария.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Роберт Фицо

Българското правителство категорично осъди атаката срещу Роберт Фицо

Словашкият премиер Роберт Фицо беше прострелян този следобед след заседание на правителството в град Хандлова, на около 180 км от Братислава. От публикация в профила на Фицо във Facebook става ясно, че премиерът е с опасност за живота...

публикувано на 15.05.24 в 17:39
Гордана Силяновска-Давкова полага клетва като президент на Северна Македония.

САЩ призоваха Скопие да не провокира България и Гърция

Вашингтон призова Скопие към непрекъснати усилия и реформи за постигане на напредък в присъединяването към ЕС. "Насърчаваме продължаването на диалога между Северна Македония и България, който се корени в общия ангажимент за бъдещето на страната като..

публикувано на 14.05.24 в 10:47

България и ЕС няма да ревизират преговорната рамка със Северна Македония

България не приема изявления и поведение, противоречащи както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., така и на други международни договори, които Северна Македония е подписала. Това посочва в позиция президентът..

публикувано на 13.05.24 в 11:15