Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Русия е изгубила стратегически войната в Украйна още с нейното започване

Генерал Марк Мили
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В четвъртък сутринта на 17 ноември отново е обявена въздушна тревога над цяла Източна и Централна Украйна. Около 8 часа са нанесени 4 руски ракетни удари срещу областния център Николаевск, съобщи ръководителят на военната администрация Виталий Ким.

След проведената седма сесия на страните от формата „Рамщайн“, които военно подкрепят Украйна, е съгласувано изпращането на противовъздушни средства за отбрана и муниции. След заседанието на пресконференция ръководителят на Обединения комитет на началник щабовете в САЩ ген. Марк Мили заяви, че Русия е изгубила войната в Украйна в стратегически, в оперативен и в тактически план. Москва е извършила огромна стратегическа грешка, започвайки войната, и не е постигнала нито една от своите поставени цели – да свали правителството в Киев, да превземе Одеса и да достигне Карпатите. На фронт от 900 км в момента Русия губи и оперативно, и тактически, въпреки че контролира около 20% от украинската територия, заяви генералът. Пред CNN Мили оцени, че е малка вероятността в момента Украйна да освободи Крим по военен път.

Бившият главнокомандващ на американските военни сили в Европа ген. Бен Ходжис заяви, че Крим ще се превърне за Русия в новия Херсон, защото скоро украинската армия ще започне да ограничава военните доставки към окупирания полуостров, предава УНИАН.

Междувременно НАТО и Полша заключиха, че ракетата, която се разби в Полша, вероятно се е отклонила, след като е била изстреляна от противовъздушната отбрана на Украйна. Полският президент Анджей Дуда заяви, че става дума за изолиран инцидент и няма непосредствена заплаха за полските граждани.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Очаква се слънце и кратки, следобедни превалявания над планините

В събота  минималните температури в страната ще са между 11 и 14°, в София 12°. Сутринта в равнините и котловините ще има мъгли. През деня ще е слънчево. След обяд над планините в Западна и Централна България ще се заоблачи и превали. Максималните..

публикувано на 24.05.24 в 19:50

60% от пълнолетните българи продължават да четат книги

По повод празника на културата, просветата и българската писменост – 24 май в София до 2 юни се провежда Пролетния панаир на книгата. Според проучване на агенция „Алфа рисърч“ и Обсерваторията за икономика на културата през 2023 г. 70% от пълнолетните..

публикувано на 24.05.24 в 12:10

С "Песен на азбуката" изпълнена от "Радиодеца" БНР отправя поздрав за 24 май

Българското национално радио (БНР) продуцира, записа и засне клип на "Песен на азбуката" изпълнена от вокална група "Радиодеца", която е поздрав за всички българи по света по случай 24 май – Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука,..

публикувано на 24.05.24 в 10:32