Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родени под щастлива звезда – Радина Велчева и нейната фондация "Искам бебе"

Специален благотворителен концерт в Свиленград в Деня на християнското семейство помага да се родят десетки мечтани българчета

Снимка: iskambebe.bg

За семейните ценности и за семейството, като онази спасителна лодка, на която човек оцелява сред водовъртежа от световни събития говорим в Деня на християнското семейство. А денят става още по-празничен, когато край нас има хора като Радина Велчева, която работи за каузата да се раждат все повече деца в семействата на България. С усмивка, с добра дума, а още по-често и чрез материална подкрепа, Радина е допринесла стотици хора да получат най-големия дар в живота, каквато е появата на дете в семейството.


Радина започва професионалния си път като журналист и водещ на предавания в БНР в средата на 90-те години на м.в. Силата да достигнеш с посланията си до хиляди хора чрез ефира на обществената медия я убеждава, че да говориш си заслужава, стига да имаш значима кауза, която обществото да разпознае като своя. Така, стъпка по стъпка, и под диктата на житейски обстоятелства у Радина Велчева се заражда идеята за създаване на фондация, основана на принципа "от хората за хората". Случайно или не, през пролетта на 2007 г. на празника на Благата вест – 25 март,  идва юридическото решение за регистрация на фондация с краткото и ясно име "Искам бебе". Посоката е зададена от Радина, но в този момент тя дори не е предполагала колко голяма и позитивна обществена енергия ще увлече с тази кауза след себе си.


"До този момент беше известно, че около 160-170 хиляди двойки в България страдат от безплодие, а техният брой може би беше и по-голям", спомня си Радина Велчева. Пет години след основаването на фондацията, за "Искам бебе" работи един от най-мощните доброволчески екипи от мотивирани, енергични и вярващи в каузата хора в България. Успехите не закъсняват. За три години с помощта на фондацията се появяват на бял свят над 2500 бебета, а добрите новини за още и още родени българчета стават неизменна част от ежедневието на Радина и всички доброволци на фондацията. Така е и днес, когато “Искам бебе“ вече 16  години е сред най-разпознаваемите и уважавани фондации в България.

Радина Велчева
“Много пъти са ме питали как една неправителствена организация успява дълги години да поддържа такъв голям капацитет, защото нямаме дори свой офис, някакво техническо оборудване или пък заплати. Всичко правим в свободното си време, а през останалото всички от фондацията работим, за да сме независими и полезни на каузата“ – казва Радина Велчева в интервю за Радио България:

Благодарение на Искам бебе“ са се родили хиляди деца. Нашите постъпления през годините са били както от големи корпоративни дарители, така и от обикновени хора, които с всяка своя заплата превеждат по 10 лв. на фондацията. Но сметнати с годините това са хиляди левове. В повечето случаи това са хора, които не са имали средства, за да пристъпят към процедура за лечение на безплодие и са чакали помощ откъде ли не. Но, когато са им се случили хубави неща, те са започнали да правят своите малки ежемесечни дарения към фондацията, за да могат да върнат доброто и то да стигне до някой друг.“


Днес пациентите с репродуктивни проблеми свободно и уверено говорят за своя труден път към мечтаната рожба. На тяхна страна са всички медии, държавни институции, както и големи корпоративни дарители. “Преди 16 години обаче картината беше друга, а първите, които подадоха ръка на “Искам бебе“ бяха музикантите от мъжкия духов оркестър “Костадин Манов“ към читалище “Просвета“ в Свиленград”  – спомня си Радина Велчева:


“Те ни предложиха за Деня на християнското семейство – 21 ноември да направят благотворителен концерт с техния прекрасен духов оркестър, формиран от самодейци. От тогава това се превърна в един от най-хубавите празници за “Искам бебе“, който и досега не преставаме заедно да празнуваме. На него се събираме в Свиленград, заедно с доброволките на фондацията, а те са от различни градове, от цяла България. Само си представете настроението, което създава на сцената на читалището този голям духов оркестър, в който изпълнителите са само мъже. Залата винаги е препълнена, а тяхното изпълнение буквално изправя публиката на крака. Срещите там са много емоционални, а благодарение на духовия оркестър и читалищните дейци в Свиленград, събираме всеки път и много добри пари за работата на фондацията.“


Снимки: iskambebe.bg, Facebook /@IskamBebe, личен архив, архив


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хаки Кан – момчето, победило съдбата си с доброта

"Доброто е реалната движещата сила в света и колкото по-добри бъдем един към друг, толкова по-добър живот ще живеем всички ние" – казва момчето от Кърджали. "Аз съм Хаки Кан – писател, на 29 години от Кърджали. Занимавам се с..

публикувано на 23.12.23 в 11:10

Златимир Коларов – лекарят с душа на артист

Някои хора в живота се задоволяват с едно начинание, но не и този човек. Лекар ревматолог, сценарист, писател, професор Златимир Коларов е доказателство, че човек има ли желание, може да успява във всичко. Желанието да стане лекар бе просто..

публикувано на 13.12.23 в 10:40

Веска Чернева и нейните хартиени снежинки

Щом запрехвърча първият сняг, Веска Чернева се залавя да твори своята бяла приказка. С помощта на най-обикновена ножичка и хартия тя е изработила над 5300 изящни снежинки – постижение, ненадминато в целия свят. Всъщност, животът ѝ винаги е бил..

публикувано на 05.12.23 в 12:50