Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна:

Европа подготвя закон за отнемане на запорираното руско имущество

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Законопроект за отнемане на запорираното руско имущество в Европейския съюз като част от мерките срещу Москва се очаква да бъде подготвен до заседанието на Европейския съвет през декември, каза еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс. От своя страна, чешкият министър по европейските въпроси Микулаш Бек заяви след заседание на Съвета на ЕС, че натискът над Русия не може да бъде отслабен при никакви обстоятелства. Той добави, че държавите единодушно са осъдили руския обстрел по украинска гражданска инфраструктура. “Това е военно престъпление”, подчерта Бек. Според украинския премиер Денис Шмигал почти почти половината от енергийната система на Украйна е извадена от строя в резултат на ракетните удари на Русия по критична инфраструктура.

Украйна може да получи първия транш от планираната макрофинансова помощ на стойност до 18 млрд. евро още през януари 2023 г., съобщи в Киев еврокомисарят по търговията и зам.-председател на Европейската комисия Валдис Домбровскис. По думите му, дългосрочното възстановяване на Украйна трябва да бъде част от приближаването й към Европейския съюз и възможност за интегриране с неговите закони правила и стандарти.

Започването на мирни преговори с Русия е в ръцете единствено на президента Володимир Зеленски. Тази позиция изрази Белият дом в противовес на твърденията, че Съединените щати оказват натиск върху Украйна. “Всички сме съгласни, че едно дипломатическо решение, постигнато чрез преговори, е най-добрият възможен изход, изключвайки възможността Путин да реши да изтегли войските си от Украйна”, заяви Джон Кърби, говорител на американския Съвет за национална сигурност. Той добави обаче, че никой в САЩ не притиска украинския президент да седне на масата за преговори.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Роберт Фицо

Българското правителство категорично осъди атаката срещу Роберт Фицо

Словашкият премиер Роберт Фицо беше прострелян този следобед след заседание на правителството в град Хандлова, на около 180 км от Братислава. От публикация в профила на Фицо във Facebook става ясно, че премиерът е с опасност за живота...

публикувано на 15.05.24 в 17:39
Гордана Силяновска-Давкова полага клетва като президент на Северна Македония.

САЩ призоваха Скопие да не провокира България и Гърция

Вашингтон призова Скопие към непрекъснати усилия и реформи за постигане на напредък в присъединяването към ЕС. "Насърчаваме продължаването на диалога между Северна Македония и България, който се корени в общия ангажимент за бъдещето на страната като..

публикувано на 14.05.24 в 10:47

България и ЕС няма да ревизират преговорната рамка със Северна Македония

България не приема изявления и поведение, противоречащи както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., така и на други международни договори, които Северна Македония е подписала. Това посочва в позиция президентът..

публикувано на 13.05.24 в 11:15