Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До края на годината ще получим средствата от първия транш по Плана за възстановяване

Атанас Пеканов
Снимка: БГНЕС

България ще получи до края на годината средствата по първия транш от Плана за възстановяване и устойчивост в размер на 2,7 млрд. лева. В интервю за Нова ТВ служебният вицепремиер по управление на европейските фондове Атанас Пеканов уточни, че за да ги получи, страната ни е изпълнила двадесет и две условия. Тези средства ще финансират вече започнали проекти, сред които дигитализация и модернизация на малки и средни предприятия.

Вицепремиерът добави, че второто плащане по Плана е обвързано най-много мерки – общо 66, от които 22 изискват законодателни промени, свързани с върховенството на закона. Те са подготвени от служебния министър Крум Зарков и вече са в парламента. Пеканов подчерта още, че Планът за възстановяване и устойчивост е бил завършен и договорен от редовния кабинет на Кирил Петков, където има условие България намали с 40% вредните емисии от сектор енергетика до 2026 г. Според Атанас Пеканов обаче, в настоящата ситуация, при която цените на електроенергията са високи, няма финансов смисъл въглищните централи да се закриват.

Що се отнася до присъединяването на България към еврозоната, остава датата 1 януари 2024 година. По думите на Пеканов, това е политическо решение, което не зависи от служебния кабинет.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Стилияна Николова

Гимнастичките ни временно първи в отборната надпревара на европейското в Будапеща

Българският отбор по художествена гимнастика поведе в отборната надпревара на европейското първенство в Будапеща, следвана от Италия и Германия. Окончателната подредба ще стана ясна днес, когато ансамблите ще представят своите съчетания. След..

публикувано на 25.05.24 в 09:01

50 родопски чевермета очакват гостите на Фармфеста в Момчилград

В подножието на лесопарка на Момчилград в Родопите се провежда второто издание на Фармфест "Момчилград". Фермерският фестивал предлага на посетителите си вкусни родопски ястия, запознаване с местни животни и породи, демонстрации на занаяти и богата..

публикувано на 25.05.24 в 08:05

Президентът - на посещение в Унгария, открива Българския културно-образователен център

На 25 и 26 май президентът Румен Радев ще бъде на официално посещение в Унгария по покана на президента Тамаш Шуйок. По време на визитата двамата ще открият в Будапеща Българския културно-образователен център, изграден с подкрепата на българската и..

публикувано на 25.05.24 в 07:25