Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Почитаме св. Андрей – проповядвал християнството в земите на днешна България

Снимка: pravoslavieto.com

Св. Апостол Андрей Първозвани е сред най-почитаните светци у нас, а денят му – 30 ноември – е голям църковен и народен празник. Според изследователите, през I век апостолът е проповядвал по днешните български земи. Почитали го и сънародниците ни, които се преселили в Италия през VII в.

На 30 ноември своя имен ден посрещат Андрей, Андрея, Андриан, Андриана, Първан и др. Тъй като на гръцки Андрей означава смел, мъжествен, доблестен, на този ден празнуват и хората, носещи имената Храбър, Храбрин, Храбрина.

В народните представи от Андреевден денят започва да наедрява колкото зърно (просено, царевично, ечемично). Това е и началото на зимните обичаи и ритуали за здраве и плодородие. В навечерието на празника жените сварявали (непременно в нов съд) различни зърна, а на сутринта хвърляли част от тях към комина – за да са високи посевите. От останалите зърна давали на всички в семейството. В много райони празникът носи името Мечкинден, заради вярването, че св. Андрей е господар на мечките. В народните легенди той винаги успява да опитоми или победи мечката, да я впрегне в ралото си и така да изоре нивата си.

Някога, до късна есен, из селата обикаляли мечкари, които водели дресирани мечки. Животните изпълнявали своя тромав танц под звуците на песен, най-често със съпровод на гъдулка. Хората ги канели в дворовете на къщите си, защото се вярвало, че това ще донесе дебел сняг и добра реколта. Тук може да чуете една подобна песен – уникален автентичен запис, направен в началото на ХХ век. Изпълнява Георги Станев:

Съставил: Албена Безовска


По публикацията работи: Михаил Димитров

Още от категорията

Връх Шабла в планината Тангра на остров Ливингстън

Ледник Калиакра, ледопад Руен, бряг Баба Марта – стотици места в Антарктида носят български имена

На 27 декември миналата година за първи път български научноизследователски кораб –  "Св. св. Кирил и Методий" , се отправи към Световния океан, за да достигне до Антарктида в рамките на поредната 31-ва българска антарктическа експедиция ...

публикувано на 16.01.23 в 12:10
Ученици от Ябланица в посолството на Австрия

За колорита на ромската Нова година

С поредица от събития в София и цялата страна център „Амалипе“ и стотици училища, образователни медиатори и младежки групи за толерантност и гражданско участие отбелязват празника Василица, известен и като „Ромската Нова година“. Те бяха поздравени от..

публикувано на 14.01.23 в 14:19

Старинната ни ритуална традиция на Бъдни вечер е жива и днес

Бъдни вечер е, българският празник на смирението, благодарността и надеждата. Независимо че не всички спазват целия период на Коледните пости, на този ден българите се събират около традиционната трапеза, за да споделят топлината на домашното..

публикувано на 24.12.22 в 05:25