Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът отказа да екстрадира турски адвокат потърсил убежище в България

Снимка: БГНЕС

Окръжният съд в Хасково отказа да екстрадира в Турция бившия полковник от спецслужбите в съседната държава Мустафа Гьокташ. Той е обвинен за "планиране на убийство" и "членство в организация, образувана за извършване на престъпление" през 2002 г.

Според българските магистрати представените от Турция гаранции не осигуряват справедлив съдебен процес по Европейската конвенция за правата на човека. Като взе предвид доказателствата по делото и се позова на актове на Европарламента за проблеми с върховенството на правото и независимостта на съдебната власт в Турция, както и че по българското законодателство е изтекла давността по повдигнатите обвинения съдът отхвърли екстрадицията. Решението подлежи на обжалване.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Националният археологически музей участва в Европейските дни на археологията

По-различен поглед към науката Археология – като основа за комуникация, публично споделяне на европейското наследство, и по-лесен достъп до него – дава инициативата Европейски дни на археологията 2024, която се провежда в редица държави на континента...

публикувано на 15.06.24 в 10:25
Архив

"Поход за семейството" ще се проведе в София, Пловдив и Варна

Национален "Поход за семейството" ще се проведе днес в три града на страната - София, Пловдив и Варна. В столицата проявата започва от 16 часа - от Народния театър "Иван Вазов", откъдето ще потегли към Съдебната палата, по булевард "Витоша" и ще стигне..

публикувано на 15.06.24 в 10:05

Валежите спират, облаците се разкъсват и отстъпват място на слънцето в почивните дни

В събота, 15 юни, в България се очаква предимно слънчево време.  В сутрешните часове, на места в равнините и низините, видимостта ще е намалена. След обяд, главно над източните и планинските райони ще се развива купеста облачност, но ще бъде без..

публикувано на 14.06.24 в 19:35