Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всички ХИВ позитивни в България получават лечение

Снимка: БГНЕС

В България заразените с ХИВ са 2-3 пъти повече от официално регистрираните, каза за БТА доц. Тонка Върлева, член на Комитета по стратегическо планиране към Борда на Глобалния фонд за борба срещу СПИН. 

От началото на годината новорегистрираните ХИВ позитивни в България са 299. Над 1/4 от тях са чужденци, голяма част от тях са лица от Украйна. 80-90% от болните са инфектирани по сексуален път, посочва Върлева. Всички регистрирани получават антиретровирусна терапия.

Продължава работата по създаване на ваксина срещу ХИВ, но процесът се затруднява заради твърде бързата изменчивост на вируса. В света над 6 млн. души не знаят, че са заразени с ХИВ, допълва Върлева по повод 1 декември – Световния ден за борба със СПИН.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Софийски университет

Държавните университети обявиха стачна готовност

От началото на следващата седмица - 20 май, всички държавни български университети и част от частните университети предупредително няма да отворят врати. Това се съобщава в отворено писмо, разпространено от Съвета на ректорите у нас, до медиите...

публикувано на 14.05.24 в 17:28

Сини хартиени бюлетини за Европарламент, а зелени - за Народно събрание

Бюлетините за изборите "2 в 1" ще бъдат различни, за да не става объркване по време на гласуването, обявиха от ЦИК. Хартиените бюлетини ще бъдат в различни цветове - лентата на гърба, както и имената и номерата на партиите и коалициите,..

публикувано на 14.05.24 в 17:25

БНБ: Най-масови са влоговете до 1000 лв, расте броят на милионерите

1518 души в България имат депозити в размер над 1 милион лева към март 2024 г., докато през март 2023 г. такива влогове са имали 1277 наши съграждани, показват последните данни на БНБ. Най-много са нараснали влоговете от 200 хил. до 500 хил...

публикувано на 14.05.24 в 15:57